A tehetséges fiatalok külföldre kacsingatnak

Vágólapra másolva!
Hazánkban nem a munkanélküliség, hanem a nagy inaktivitás és a fiatal munkaerő fogyása jelenti az egyik legnagyobb problémát. Ráadásul sok tehetség külföldön keresi a boldogulást.  A hazai foglalkoztatási ráta sem nagyon ad okot az optimizmusra: a 27 tagú Európai Unióban hátulról a harmadik helyen állunk, míg a munkanélküliségi mutatók megfelelnek az EU átlagának.
Vágólapra másolva!

Tóth László, a munkaügyi tárca főigazgatója a Munkaügyi tanácsok országos konferenciáján azt is elmondta: az ország 15-64 év közti népességéből 2,5 millió ember inaktív, tehát nem dolgozik és nem is keres állást. Tóth komoly problémaként említette a fiatal munkaerő fogyását is - írja a Privátbankár.

Későn kezdenek dolgozni a diplomások

A diplomás fiatalok nagy része ugyanis későn, 30 éves kora körül lép ki a munkaerőpiacra, sokuk ráadásul valamelyik uniós tagországban keresi a karrierépítés lehetőségét. A tárca főigazgatója szerint jelenleg több százezer ilyen fiatal lehet és ha a tendencia tovább folytatódik, drámaian lecsökken a rendelkezésre álló, kvalifikált fiatal munkaerő. Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára arról is beszámolt: a hazai foglalkoztatási rátával az unió tagállamai között a hátulról a harmadik helyen állunk. A munkanélküliségi mutatók viszont megfelelnek az uniós átlagnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről