Könnyítené az EU a külföldi karrierépítést

Vágólapra másolva!
Az EU polgárainak csak két százaléka él és dolgozik más országban. Az EU foglalkoztatási kérdésekben illetékes biztosa a mobilitás elősegítésére egy 15 pontból álló akciótervet terjesztett elő. A hároméves tervben szerepel többek között a diplomák és végzettségek elismerésének kikényszerítése, uniós állásbörzék szervezése és a hatékonyabb munkaerő-közvetítés.
Vágólapra másolva!

Vladimír Spidla az előterjesztéskor elmondta: a munkaképes korú uniós állampolgároknak jelenleg mindössze két százaléka él és dolgozik más tagállamban. A mobilitást gátló akadályok sorában találhatók jogi és adminisztratív korlátok, a lakhatási lehetőségek hiánya, a házastárs foglalkoztatása, a nyugdíjak hordozhatósága, nyelvi határok és a végzettség megfelelő elismertetése. Mindezek kezelésére szolgál a 15 pontból álló akcióterv - írja a Világgazdaság.

A jogszabályok harmonizálása útján koordinálni kell a társadalombiztosítás adminisztratív eljárásait és a kiegészítő nyugdíjbiztosítások hordozhatóságát. Ki kell kényszeríteni a tagországok hatóságaitól a végzettségek kölcsönös elismertetését célzó uniós rendelkezések betartását. Meg kell erősíteni az EURES szerepét, hogy az a mobilitás elősegítésének "egyablakos" rendszereként működjön. Végül uniós szintű állásbörzéket kellene szervezni a mobilitás előnyeinek bemutatására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről