Hiány van szakképzett munkaerőből a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a munkaerőhiány a Dunántúl északi és nyugati részén. A cégek az állami munkaügyi segítségével próbálnak az ország keleti és déli részéből munkaerőt toborozni. A hiány részben a magyarok növekvő ausztriai munkavállalási kedvére, részben a szlovákiai vendégmunkások csökkenő számára vezethető vissza - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A cégek egyre nagyobb kedvezményeket - többek között lakás- és különélési támogatást, ingyenes képzést, kedvezményes étkezést, útiköltség-térítést - kínálnak az ide érkezőknek. Veszprém például önkormányzati bérlakásokkal csábítja a szakembereket. Győrben a közelmúltban tíz cég konzorciumot hozott létre annak érdekében, hogy szakmunkás-utánpótlási gondjait enyhítse, de nem rózsás a helyzet a térség egészségügyi intézményeiben, sőt már a kereskedelemben sem - írja a lap. Az utóbbi hónapokban növelte a gondokat, hogy jelentősen csökkent a külföldről, elsősorban Szlovákiából, Romániából, sőt Ukrajnából érkező vendégmunkások száma. Míg 2007-ben havonta átlagosan 80-100 külföldről érkező munkavállalót közvetítettek ki, jelenleg ez a szám nem éri el a 15-20-at.

A soproni fejvadászok Burgenlandba is közvetítenek

Közben a magyar képzett munkaerőt egyre erőteljesebben szívja fel az osztrák munkaerőpiac is. Nem véletlen, hogy Sopronban már olyan közvetítő irodák is működnek, amelyek - komplex szolgáltatásként - az egész család számára kínálnak például burgenlandi állást, és hozzá helyi albérletet, sőt kedvezményes lakásvásárlást is. A dél-dunántúli és a dél-alföldi régióban az a legnagyobb gond, hogy egyre több jól képzett fiatal munkaerő hagyja el a térséget. Egy Kaposvárott készült felmérés szerint a város felsőoktatási intézményeiben végzett helyi születésű fiatalok kétharmada nem is próbál a térségben elhelyezkedni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről