A munkamániás a strandon is dolgozni akar

Vágólapra másolva!
A napi hajtás közepette nem könnyű felismerni a munkamániát. Ha azonban már a szabadnapok és az üdülés felesleges időpocsékolásnak tűnik, van ok az aggodalomra. A munkamániás a nyaralás alatt is laptopján bogarászik, aggódik a térerő miatt vagy állandóan a munkáról beszél. A jelenség bárkit megkísérthet. Tippek a helyzet kezeléséhez. 
Vágólapra másolva!

Kiss István tanácsadó szakpszichológus elmondta: a munkamánia a dolgozók legalább egyharmadát megkísérti valamikor az élete során. A probléma egyre kevésbé köthető pozícióhoz és társadalmi helyzethez: a szomszédban élő "mintaháziasszony", a kötetlen munkaidőben tevékenykedő egyéni vállalkozó, a beosztott, de még a szüntelenül nyüzsgő munkanélküli is veszélyeztetett lehet.

A szabadság alatt is képtelen kikapcsolni

A nyári időszakban, a szabadságok kivételének és tervezésének időszakában könnyen tetten érhető a munkamánia. A valódi munkamániásnak általában meg sem fordul a fejében a nyaralás lehetősége. Nem szívesen épít be pihenést, kikapcsolódást a napirendjébe, hiszen nála a szüntelen munka többnyire menekülés valamilyen magánéleti vagy párkapcsolati probléma elől. Ha mégis valami oknál fogva nyaralásra szánja magát, nem biztos, hogy ő lesz a legkellemesebb útitárs. A munkamániás egy percre sem bír lazítani: szinte biztosan magával hurcolja majd laptopját, szakmai feljegyzéseit a tengerpartra vagy a hegyekbe. Szinte elvonási tüneteket él át, ha nem értesül folyamatosan a legújabb munkahelyi eseményekről, információkról. Még fizikai tüneteket is produkálhat nála, ha a közelben nincsen net, internetkávézó vagy térerő a strandon, mivel retteg: nem lesz elérhető a cég számára.

A családot is cégként kezeli a strandon

Sok vezető egyáltalán nem képes ráhangolódni a nyaralásra: ez a típus még a vízpart mellett vagy saját telkén is a beosztottjaihoz hasonló módon utasítja a családtagokat, osztogatja a teendőket, pokollá téve ezzel a közös nyaralást. A munkamániást arról is felismerni: szinte mindig valamilyen, a munkával kapcsolatos témákról beszél még nyaralás alatt is, miközben gondolatai folyamatosan a cég körül járnak. Ez persze egyáltalán nem segíti az üdülés eredeti célját, a feltöltődést, miközben a munkamániással együtt nyaralók kedélyeit is borzolja. Mivel a legtöbb munkamániás perfekcionista és mástól is elvárja a tökéletességet, könnyen lehet, hogy beleköt majd a vendéglátók, a nyaralásszervezők munkájába is.

Bátran hagyjuk otthon a laptopot!

A fentiek elég lehangoló képet festenek a nyaralásról. Ráadásul gyakran még nem munkamániásként sem könnyű automatikusan átállni nyaraló üzemmódba: ezért érdemes megfontolni az alábbiakat. "Tudatosítsuk magunkban: a szabadság, a nyaralás saját, személyes időnk, a munka pedig megvár. De a tengerparton laptopot bogarászva, mobilüzeneteket böngészve biztosan nem éri el a pihenés a célját. Jobb, ha a laptopot el sem visszük magunkkal és tudatosan kerüljük a munkahellyel kapcsolatos témákat. Számos munkavállalónál gyakori probléma a pozícióféltés miatt érzett aggodalom is, hiszen attól tartanak: intrikusabb hajlamú munkatársaik szabadságuk alatt, távollétükben próbálják majd megfúrni, kikezdeni pozíciójukat a cégnél. Ez ellen nem sokat tehetünk: ugyanakkor célszerű a szabadságunk alatt végzendő feladatokat különböző kollégák között szétosztani, megakadályozva, hogy egyvalaki kezében fussanak össze a szálak"- hívja fel a figyelmet. De mi a helyzet nem várt munkahelyi fejlemények esetén? "Célszerű még a nyaralás előtt "vészforgatókönyvet" készíteni a nem várt szituációkra. Ebben rendelkezzünk arról, milyen fontosságú kérdésekben kereshetnek meg a kollégák. Mindemellett igyekezzünk leszabályozni az elérhetőségünket arra a napi egy-két órára, amikor minderre tudunk időt fordítani" - ad tanácsot.

A kollégákkal csak kivételes esetben menjünk nyaralni

Esetenként a munkahelyeken összeverődött baráti társaságok is együtt mennek nyaralni. A szakpszichológus ezt azonban csak nagyon jó csapat esetén javasolja, de csak akkor, ha az együtt dolgozók hozzátartozói, családtagjai is remekül kijönnek egymással. Ellenkező esetben a nyaralás egyfajta kiküldetéssé fajulhat, ahol a dolgozók fürdőnadrágban vitatják meg az értékesítés problémáit, vagy a jövő évi pénzügyi tervet. Ez persze a cégnek hasznos lehet. Ám mindez a felüdülést is kevéssé szolgálja és a családi kapcsolatok sem tudnak épülni.

Célszerű legalább két hetet üdülni

A szakember azt is hozzátette: a nyári szabadságolások elsődleges célja a pihenés, a feltöltődés, a felkészülés az elkövetkezendő hosszabb, "munkás" időszakra. Ezért ha erre van mód, és megoldható, ajánlatos egyhuzamban hosszabb, két-három hetes, távol a lakhelyünktől eltöltött szabadságban gondolkozni. A pár napos leállás vagy a hosszú hétvége ugyanis nagyon kevés: az a néhány nap maximum az otthoni teendők ellátására elegendő, így kevés idő marad regenerálódásra. Két hét viszont már csodákra képes és megújult erővel mehetünk az újabb kihívások elébe.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről