Jár szabadság nyári diákmunkásként

Vágólapra másolva!
Háromhavi diákmunka esetén öt nap alapszabadság, tizennyolc évesnél fiatalabb dolgozó esetében még legalább két nap pótszabadság - vagy ennek ellenértéke, azaz legkevesebb 22232 forint járna a fiataloknak. Kevesen tudnak róla, a munkáltató pedig nem siet tájékoztatni és kiadni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi tárca idei felmérése szerint a diákmunkások negyedét átverik alkalmazóik. Gyakran kevesebb bért fizetnek nekik, mint ugyanazért a munkáért a felnőtt, nem csak nyáron foglalkoztatott kollégáknak. A fiatalok többsége ugyanis nem tud arról, hogy a munka törvénykönyvének szabadságolásra vonatkozó rendelkezései rá is érvényesek, a foglalkoztatók pedig nem sietnek felvilágosítani őket. Márpedig háromhavi munkavégzés esetén öt nap alapszabadság és tizennyolc évesnél fiatalabb dolgozó esetében még legalább két nap pótszabadság járna - vagy ennek ellenértéke, azaz legkevesebb 22232 forint, ami - ha a munkáltató magától nem fizeti ki - polgári peres eljárás keretében behajtható - írja a lap.

Írott munkaszerződés kell

Ennek előfeltétele, hogy a diák munkásnak legyen valamilyen írott munkaszerződése, amelyből kiderül, milyen munkát kell végeznie, hol, kinek az irányítása, utasítása szerint, s az elvégzett feladatokért mennyi bér és egyéb juttatás illet meg, s azt a munkáltató mikor, milyen formában fizeti ki számára. A nyáron dolgozó fiatalok jobbára csak magukra számíthatnak. munkaügyi ellenőrzéseken - ezt a szaktárca illetékesei is elismerik - nem derül ki, hogy a munkaadó kiadta-e, kifizette-e a diák szabadságát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről