Visszamenőleg jár a túlórapénz a tűzoltóknak

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásaiban úgy ítélte meg: 2004. május 1-je óta a heti 48 órán felüli munkavégzés után jár a túlóradíj a tűzoltóknak. A napokban ennek szellemében megszületett az első olyan jogerős ítélet, amely kimondta: ki kell fizetni 68 szombathelyi tűzoltónak az uniós csatlakozás óta felhalmozódott mintegy százmillió forint túlóradíjat, és annak kamatait is - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A tűzoltók az uniós irányelvre tekintettel -amely heti 48 órában maximálja a heti munkaidőt - 2004. május 1-jétől, az uniós csatlakozásunktól kezdődően 2007. december 31-ig kérték a túlóradíjak megítélését. A jogvita végül a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsa elé került. A testületnek abban kellett állást foglalnia, hogy jár-e a túlóradíj a tűzoltóknak, s ha igen, heti hány órán túli munkavégzés után.

Nem lehet túllépni a heti 48 órát

- A Legfelsőbb Bíróság szerint a tűzoltók alappal hivatkozhattak az irányelvre a magyar bíróságok előtt, ugyanis az irányelv az abban megfogalmazott célokat tekintve minden tagállamra kötelező. Mivel az irányelv a heti 48 órás maximális munkaidőtől semmilyen eltérést nem engedélyez, ezért 2004. május 1-jétől a heti 48 órás munkaidő túllépése a közösségi normával ellentétes volt. Azaz, a Legfelsőbb Bíróság szerint a heti 48 órán felüli munkavégzés minősül túlórának. A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban hozott döntése iránymutató az alsóbb bíróságokra nézve - mondta a Népszabadságnak Banicz Erika, a Legfelsőbb Bíróság polgári kollégiumának szóvivője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!