Visszatérnek a szlovák vendégmunkások

Vágólapra másolva!
A gyors béremelkedés és az árfolyamváltozások miatt egyre több szlovák vendégmunkás dönt a hazatérés mellett - írja a Világgazdaság. A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint az idei második negyedévben - a 2004-es EU-csatlakozás óta először - csökkent a külföldön dolgozók száma.
Vágólapra másolva!

Az április-június közötti időszakban 165 400-an dolgoztak külföldön, ez körülbelül öt százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és a teljes szlovák munkaerő-állomány 6,9 százalékával egyenlő.

Ennek hátterében több más ok mellett a szlovák korona erősödése áll. A fonttal szemben egy év alatt 20 százalékkal erősödött a korona, de az euróval szemben is jelentős változást regisztráltak. Emellett a szlovákiai bérek emelkedése is mérsékelte a külföldi munka vonzerejét.

A Suzuki még nem érzi a trendet

A Magyarországon dolgozó szlovákiai vendégmunkások legnagyobb foglalkoztatója, az esztergomi Suzuki egyelőre nem érzékelik a vendégmunkások hazaáramlását. A cég nagyjából 6000 fős létszámából 2600 körüli a Duna északi partjáról érkezők száma. A 2009-es euróövezeti csatlakozás azonban már a vendégmunkások egy részének a visszaáramlásához vezethet - mondta a Világgazdaságnak Ruska Viktória kommunikációs igazgató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről