Elkerülhető a leépítés a munkaidő átszervezésével

Vágólapra másolva!
Miközben a "piacon" már-már pánikhangulat van, naponta érkezik hírek sora tömeges elbocsátásokról, a szakemberek éppen ettől óvják az érintetteket. Leépítés helyett mindent el kellene követni a munkaerő megtartására. Ez lehet csökkentett munkaidővel vagy "állásidőben" (időlegesen leállított termelés esetén), akár csökkentett fizetésben - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Manpower vezetője szerint mobilitásra és a tartósan munka nélkülieket motiváló támogatás átalakítására van szükség. Kiss Judit azt állítja, hogy a foglalkoztatási szakemberek dolga most az lenne, hogy higgadtságra intsenek, hogy el ne indítsanak egy megállíthatatlan spirált. Ez főleg a kis- és középvállalkozásokat fenyegeti. Álláspontja szerint nem leépíteni kellene, hanem mindent elkövetni, hogy megtartsák a munkaerőt. Ez lehet csökkentett munkaidővel vagy "állásidőben" (időlegesen leállított termelés esetén), akár csökkentett fizetésben.

Segíteni kellene a munkaerő mobilizálását

Kiss Judit két beavatkozási ponton lát kiutat: egyrészt a munkavállalók mobilizálásában, illetve a tartós munkanélküliség megszüntetésével. "A munkavállalók egyre mobilabbak, egy pár hónappal ezelőtti felmérésünkből kiderült, hogy a válaszadók kétharmada akár el is költözne megfelelő munkáért. Az elmúlt időszakban néhány száz munkavállalót sikerült az északkeleti, illetve közép-magyarországi régióból a Dunántúl északi részébe "csábítani", ott ugyanis a cég száz kilométeres körzetben nem talált munkaerőt. Ingyenes szállás, utaztatás és napi kétszeri étkezés biztosítása elég ösztönző volt az embereknek, hogy lépjenek - mondja a szakember.

Álláspontja szerint a munkáltatóknak és a kormánynak is át kell lépni az eddigi szokásokon: támogatniuk kellene például, hogy a munkavállaló akár minden hétvégén hazautazhasson. Ennél is tovább megy eretnekségben az az elképzelésünk, hogy a korábbi munkanélküliek a rendszeres segély egy részét időlegesen megkapják akkor is, ha már elhelyezkedtek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről