Folytatódik az alkudozás a jövő évi bérekről

Vágólapra másolva!
Az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén a szociális partnerek folytatják az egyeztetéseket a jövő évi bérajánlásokról. A kormány és a munkavállalók 3-6, a munkáltatók 0-3 százalékos bérfejlesztési sávban gondolkodnak - írja a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

A szociális partnerek képviselői a lapnak úgy nyilatkoztak: a tegnap közzétett kedvező inflációs adatok alapvetően nem változtatják meg a frontvonalakat, de tagadhatatlanul enyhíthetik a tárgyalópartnereken lévő nyomást. A fogyasztói árak novemberben 0,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, éves alapon pedig mindössze 4,2 százalékos volt az infláció, ami a várakozásoknál is alacsonyabb. Ezzel elérhető távolságba került a 3 százalékos jegybanki cél, mivel a legtöbb tényező további csökkenést vetít előre.

Októberben a német cégek 6,2 százalékkal emeltek volna

Tegnap látott napvilágot a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum tanácsadó cég felmérése a Magyarországon működő német vállalatok béremelési terveiről. A vállalatok 2009-ben átlagosan 6,2 százalékos béremelést terveznek; igaz, a felméréshez, amelyből ez kiderült, még októberben kérdezték meg a cégeket. Az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésein eddig elhangzott bérajánlási sávok egyébként elmaradnak ettől: a kormány és a munkavállalók 3-6, a munkáltatók 0-3 százalékos bérfejlesztést akarnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről