Ötvennégy napot ingyen dolgoznak a gyermekes nők

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban 2007 óta február 22. hivatalosan a "pay gap", azaz a nők férfiakkal szembeni bérhátrányának napja.  Azért erre a napra tették az "emlékezést" vagy inkább "emlékeztetést", mert az egygyerekes édesanyák ettől a naptól - illetve idén talán a hét első munkanapjától, február 23-tól - dolgoznak fizetésért. Eddig, az év 54. napjáig, ingyen dolgoztak a férfiak fizetéséhez képest - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az azonos munkakörben, azonos végzettséggel dolgozó nők nagyjából nyolc százalékkal keresnek kevesebbet ugyanolyan feltételek között dolgozó férfi kollégáiknál. De ez a különbség - ami egyébként megfelel az uniós átlagnak - csak a gyermektelen nőkre vonatkozik. A Bérbarométer adatai szerint az első gyerek születése után a nők és férfiak bérkülönbsége 14 százalékra nő, a második gyerek után 25 százalék, a harmadik után pedig már 26 százalékos. Kérdés, hogy ez a különbség valóban a diszkriminációból adódik, vagy objektív okok miatt döntenek így a munkaadók.

A közszférában, a kötött bérkategóriák miatt kisebb a különbség, mint a versenyszférában. Ha valahol van kollektív szerződés, az jó a nőknek, mert legalább a béren kívüli juttatások azonosak. Ahol egyéni béralku van, ott a legnagyobb a különbség. - A kisvállalatoknál különösen paternalista szemlélet uralkodik - állítja a szakértő. A regionális eltérések is jelentősek: míg Budapesten egy nő átlagban 80 százalékát keresi a férfi jövedelmének, van megye, ahol az arány csak 70 százalék.

Lejjebb értékelik magukat a gyermekes anyák

- Nehezebb állást találniuk a nőknek, de az nem jellemző, hogy nekik kevesebbet fizetnének - mondja Zsoldisné Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Legalábbis tudatosan, csak azért, mert gyerekes anyák, nem kapnak kevesebb pénzt, inkább "így alakul". - Nem arról van szó, hogy a cégek elhatározzák, hogy a férfiaknak 100 egységet, a nőknek meg 70-et adnak - állítja. Inkább az a különbség oka, hogy a nők is lejjebb értékelik magukat. Ha például szülés után térnek vissza a munkaerőpiacra, tudják, hogy részben elavult a tudásuk, emiatt az önbizalmuk is kisebb, kevesebb pénzt kérnek.

- A nők, különösen gyerekkel, nyitottabbak arra, hogy alku tárgyává tegyék a fizetésüket - mondja. Szerinte pontosan tudják, hogy a munkáltató milyen hátrányoktól tart, ezért alacsonyabb bérigénnyel igyekeznek "kompenzálni". - Felkészültebb pályázók eleve úgy mennek az interjúra, hogy részletezik, milyen segítségeik (apa, bébiszitter, nagyszülők) vannak - teszi hozzá. De vannak meggyőzhetetlen cégek is, ahol eleve kijelentik, hogy náluk gyakran kell túlórázni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!