Sztrájkjog illetné meg a rendőröket

Vágólapra másolva!
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint szabályozott módon, de sztrájkjog illetné meg a rendvédelmi dolgozókat - így a rendőröket és a katonákat is. A hatékonyabb érdekérvényesítésért évek óta küzdő hivatásosok üdvözlik az állásfoglalást - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman szerint az Európai Szociális Charta alapján lehetne átgondolni a rendvédelmi szervek hivatásos állományánál jelenleg fennálló sztrájktilalmat, hiszen a teljes tiltás sérti a jogállamiság elvét, valamint nem biztosítja a nemzetközi és a belső jog összhangját sem. A biztos az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult a kérdésben - írta a napilap.

A vámosok és a tűzoltók sztrájkolhatnak

Erre reagálva a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke hangsúlyozta: reméli, hogy az ombudsmani állásfoglalás előbbre viszi az ügyüket, azonban ha meg is kapják a sztrájkjogot, azt eltérően kellene alkalmazni a rendvédelmi szféra különböző területein. A vámosok és a tűzoltók szabályozott módon, de élhetnének ezzel a lehetőséggel, a rendőröknél és a katonáknál azonban "ez nem fér bele", ezért nekik garanciákat kellene kapniuk arra, hogy a politika nem él vissza ezzel a helyzettel - mondta Kónya Péter a Magyar Nemzetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!