Nagy teher a közel egymillió rokkantnyugdíjas

Vágólapra másolva!
Míg Magyarországon 800 ezer rokkantnyugdíjas él, addig a feleakkora Szlovákiában csak 70 ezer. Ellátásuk nagy terhet ró a költségvetésre - áll az Inforádió elemző összeállításában. Nyugat-Európában is sok rokkant él, ám 40-50 százalékuk végez kereső tevékenységet.
Vágólapra másolva!

Két évtizede nyílt titok, hogy a rokkantnyugdíj államilag biztosított menekülési lehetőség a munkanélküliség elől, esetenként pedig megvásárolható - áll a rádió weboldalán írt cikkben. Magyarországon 1990-ben 233 ezren voltak azok a rokkantnyugdíjasok, akik még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Számuk 2003-ra megduplázódott. A korbetöltött rokkantnyugdíjasokkal együtt nagyjából 800 ezren vannak.

A rokkantsági nyugdíjra az jogosult, aki legalább 67 százalékban elvesztette a munkaképességét, és egy éven belül nem várható az állapotában javulás. Magyarországon a rokkantnyugdíjasok jelentős részének leszázalékolását éppen 67 százalékban állapítják meg, azaz pont annyiban, amennyiért már utalják a járadékot - mondta az InfoRádióban Scharle Ágota kutató. Mindez nagy terhet jelent a költségvetésnek.

Szigorításokat javasolnak a nemzetközi szervezetek

Mára már nemcsak a nemzetközi szervezetek, hanem a magyarországi szakértők, a többi mellett a Reformszövetség is a jogosultság szigorítását szorgalmazza, hiszen a bő 3 millió nyugdíjasból 800 ezerre tehető a számuk, míg az 5,5 milliós lakosú Szlovákiában mindössze 70 ezren vannak, északi szomszédjaink azonban ezt is sokallják.

Nyugaton a rokkantak fele dolgozik

A rokkantak aránya Hollandiában vagy Svédországban is igen magas, ezekben az országokban azonban 40-50 százalékuk dolgozik, persze hatalmas különbség ezen országok és Magyarország között, hogy ott léteznek olyan állások, amelyeket nekik ajánlanak fel - mutatott rá Scharle Ágota. De vannak olyan példák is, amelyek megmutatják: hogyan vezethetők vissza ezek az emberek a munkába. Nagy-Britanniában 2002-ben kezdték el tervezni, és 2003 októberében indították el a Munkához vezető utak programot, kifejezetten a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának segítésére. Szlovákiában már az is nagy felháborodást váltott ki, hogy 70 ezerre emelkedett a rokkantnyugdíjasok száma. Sokan jogtalanul kapják a járadékot - állítják a szakemberek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!