A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nyílt nap az angliai munkáról - akiket a szigetországba várnak

Vágólapra másolva!
Főként az egészségügy, a vendéglátóipar és a szolgáltató szektor különböző területeire várják a külföldieket, de szükség van speciálisan szakosodott mérnökökre és tanárokra is, hangzott el az Állami Foglalkoztatási Szolgálat angliai munkavállalásról rendezett nyílt napján. Tonia Sutton, az Eures angliai tanácsadónője elmondta, a magyar munkavállalókat szaktudásuk és jónak mondható angoltudásuk miatt szívesen látják az angliai álláspiacon.
Vágólapra másolva!

A legégetőbb munkaerőhiány az angol egészségügyet sújtja. Ennek megfelelően kelendőek a régióban a fogorvosok és a kezelőorvosok. A nővéri és ápolói állások piaca szintén nyitott az Unió keleti régiójából érkezők számára. Az egészségügy területén a legnagyobb a kereslet jelenleg az idősek otthonában dolgozó segédápolókra, idősgondozókra.

A vendéglátóipar is várja a külföldi munkavállalókat

Bár kisebb arányban, de tanárokra, az IT bizonyos területein dolgozókra és a speciális szakterületekre - például műanyagiparhoz kapcsolódó területekre szakosodott mérnökökre is van igény Angliában. A vendéglátóipar összes területére várják a Magyarországról érkezőket: keresettek a szakácsok, a felszolgálók, a konyhai és szállodai személyzet. Sok a betöltetlen álláshely a vendéglátóipar szinte minden csatolt területén: keresnek recepciósokat, pincéreket és pénztárosokat. Szerelőkre is nagy igény van: többnyire vízvezeték, autó-és nehézgépjármű szerelőket keresnek. A szolgáltató szektorban a call-center munkatársai, bolti eladók kelendőek még.

Pénzügyi, gazdasági diplomával nem rózsásak a kilátások

Ezzel szemben a pénzügyi, gazdasági, jogi diplomával rendelkezők nem sok jóra számíthatnak: egyre több a brit végzős vagy nemrégiben diplomázott szakember, akik egyértelmű előnyt élveznek e területeken. Angliában a legnehezebb -ha nem lehetetlen feladat- egyébként a médiában állást találni, jegyezte meg Tonia Sutton.

Évi 28 ezer font a férfiak, 20 ezer font a nők átlagkeresete

A 18-21 év közötti munka vállalók minimál órabére jelenleg 4,2 font, 22 éves kor felett 5,05 font. A brit kormány hétfőn jelentette be, ősztől emeli a minimális órabéreket. 22 éves kortól például 5,35 fontra (mintegy kétezer forintra). A férfiak évente átlagosan 28 ezer fontot (10,3 millió forint), míg a nők 20 ezer fontot (7,5 millió forintot) keresnek. Londonban ennél jóval magasabb éves fizetések is előfordulhatnak. Nem véletlenül: Anglia-szerte itt a legdrágább az élet. Az Angliában dolgozók egyébként évi négy hét fizetett szabadságot kapnak, átlagos heti munkaidjük 37-40 óra.

A közlekedés és a szállás nem olcsó

Angliában egy hónapra 420-430 font (155 ezer forint) körüli áron bérelhetők egyágyas apartmanok. A kétágyasakért 600, míg a háromágyasokért 800 fontot is kérhetnek. A kiemelten drága területeken, így például London környékén -az összeg elérheti ennek a kétszeresét is. Amit a kinti lakhatási lehetőségeket kereső közül kevesen tudnak: a lakás, szoba kiadója egy-kéthavi kauciót is kér előre. A közlekedés a hazai áraknak többszöröse, az étkezés ezzel szemben heti 25-30 fontból (10 ezer forint) már megoldható.
Az orvosi ellátás elvben ingyenes, de a receptre felírt gyógyszerek díjkötelesek, 6,4 fontba kerülnek tételenként. A fogászati kezelésekért és a szemvizsgálatokért szintén fizetni kell. Az egyéb hivatalokban udvarias az ügyintézés: időnként előfordul, hogy üdítővel és süteménnyel kínálják a várakozó ügyfeleket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!