Karrier diplomás pályakezdőként (2): így kezdjük el a pályázást

Vágólapra másolva!
Pályakezdőként nyugodtan pályázzunk meg olyan állásokat is, ahol 1-2 éves munkatapasztalatot kérnek. Igaz így előfordulhat, hogy sokkal több elutasítást kapunk, ám esélyünk így is jobb. Több hetes eredménytelen álláskeresés után, munkatapasztalat nélkül azonban nem ajánlatos másoddiplomás képzésbe menekülni, azzal nem növeljük későbbi esélyeinket. Többek között ezt mondta Juhos Andrea karriertanácsadó, akit a pályakezdők első lépéseiről kérdeztünk.
Vágólapra másolva!

A frissdiplomások az álláskeresést megelőzően térképezzék fel a piacot. Gyűjtsenek minél több információt - de ne csak a kiszemelt cégekről, hanem a konkurenciáról is. A tájékozottságot minden esetben értékelik a munkáltatók, a pályakezdők esetében pedig különösképp - általában ugyanis nem éppen a piac ismerete jellemzi a jelölteket.

A piac feltérképezése mellett olvasson annak is utána, hogyan ajánlott megjelenni és viselkedni az interjún, mivel, hogyan lehet meggyőzni az interjúztatókat arról, hogy pályakezdőként is teljes értékű munkát tud végezni majd.

Ne zavarjon, ha 1-2 éves munkatapasztalatot kérnek

Az álláskereséskor küldje el azokra a munkákra is az önéletrajzát, amelyek betöltésére 1-2 éves tapasztalattal rendelkezőket keresnek. Ha meg tudja győzni a munkáltatókat arról, hogy gyorsan beletanul a feladatokba, és azokat jóval lelkiismeretesebben végzi majd el, mint például egy tapasztaltabb dolgozó, és fizetési elvárásai sem lesznek olyan magasak, sikeres lehet. Persze ehhez szerencse is kell, illetve kitartás és nagy fokú kudarctűrő képesség. Ha úgy dönt, hogy ilyen állásokra is átküldi önéletrajzát, számítson arra, hogy bár azt eljuttatta legalább 10-15 helyre, mégsem érkezik visszajelzés. Általában jóval több állásra kell jelentkezni a sikerhez.

A jó motivációs levél egyébként a pályakezdők esetében rendkívül fontos, az önéletrajzukból ugyanis szinte semmit sem tudnak kiolvasni az illetékesek.

Interjú: ne legyünk szerények, a túlzott anyagi elvárás is káros

Az interjú előtt készüljön fel önmagából, mérje fel saját képességeit és gyengeségeit, gondolja át, hogy a mindennapi munkában azokat mivel tudná kompenzálni. Az interjúkon legyen szerény, ne legyenek túlzott anyagi elvárásai - a beszélgetést megelőzően mindenképp tájékozódjon az adott pozícióra jellemző bérekről.

Ha több hétig nem sikerül elvárásainak és végzettségének megfelelő munkát találnia, helyezkedjen el alacsonyabb pozícióban - de mindenképp olyan cégnél, ami azon a területen tevékenykedik, amivel ő is szeretne foglalkozni a jövőben. Vállaljon el akár egy recepciós állást, a lényeg, hogy bekerüljön a körforgásba. Ha már bent van egy cégnél, lehetősége nyílik megmutatni a vezetőknek a benne rejlő lehetőségeket. Így jóval könnyebben eljuthat például a marketinges pozícióig, mintha tapasztalat nélkül, ismeretlenül, több pályázóval versengve próbálna ilyen állást szerezni. Viszont a munka elvállalása előtt mindenképp kérdezze meg leendő feletteseit, hogy ha minden elvárásnak megfelel, és sikerül bebizonyítania rátermettségét, lesz-e majd lehetősége betölteni a diplomájához közelebb álló munkakört.

Menekülés újabb diplomába: munkatapasztalat nélkül ne

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a több hetes sikertelen álláskeresés miatt úgy döntenek, továbbtanulnak, megszerzik második diplomájukat. Ezt ne tegyék, legalábbis akkor ne, ha nem rendelkeznek semmilyen munkatapasztalattal. Munkaerő-piaci értéküket a másoddiploma megszerzésével nem fogják növelni - az nem a diplomák számától függ, hanem a szakmai tapasztalat hosszától.

Oroszi Babett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről