Munkahelyi szerelem: ahogyan a cégek és a dolgozók kezelik

Vágólapra másolva!
A Monster állásportál-hálózat tavalyi felmérése szerint az európai munkavállalók közel felének volt viszonya eddigi élete során valamelyik kollégájával. A tizenkét országra kiterjedő, 37 ezer dolgozó válaszait tartalmazó felmérés szerint a munkahelyi románcokban leginkább a britek jeleskedtek, legkevésbé a belgák. Utánajártunk, a hazai cégek hogyan vélekednek a munkahelyi szerelem kezelésében, illetve tanácsot kértünk, mire figyeljenek az egymásba szerető kollégák.
Vágólapra másolva!

A cégek nem szívesen beszélnek a szerelmi viszony kezeléséről: tizenkét vállalatot kérdeztünk, ám csak négytől kaptunk választ. A hallott vélemények többnyire pozitívak, ameddig az érintettek a teljesítményt hozzák.

Egymás munkakedvét is javíthatják

"Az ilyen jellegű kapcsolatok egyáltalán nincsenek rossz hatással a teljesítményre, sőt inkább növelik azt. A felek ilyenkor támogatják egymást, amiben csak lehet. Ráadásul mindezt úgy, hogy az érzelmeiket is kordában tartják - viselkedésüket visszafogják, nem zavarják a kollégákat. Talán kétszer fordult elő a túlzott érzelemnyilvánítás, a közvetlen vezető azonban kezelte a helyzetet: finoman utalt arra, hogy ezen változtatni kellene" - mondta el Hompó Márta, a Schneider Electric Rt. HR-igazgatója.

Figyelmeztetni kellett őket

Domonkos László, a DHL belső kommunikációjás felelőse is hasonlóan pozitív tapasztalatokról számolt be. "Kis mértékben még jó hatással is volt a munkára, amikor két kolléga egymásba szeretett: érzékelhetően hatékonyabbakká váltak. Amikor pedig szakítottak, bár elkezdték kerülni egymást, munkájukat viszont ugyanúgy végezték, mint a kapcsolat létrejöttét megelőzően" - mesélte.

Teljesítménycsökkenést a megkérdezett cégek közül csak az egyik legnagyobb hazai biztosító vállalat tapasztalt. A cég HR-vezetője elmondta, néhányszor előfordult, hogy a dolgozók teljesítménye elkezdett romlani, mikor elindult a kapcsolat. Viszont miután figyelmeztették őket, hogy napközben a munka elvégzése az elsődleges feladat, újra elkezdtek arra koncentrálni - a másik féllel való törődés helyett.

Jelezni kell a HR osztályon

Nyilatkozat-vadászatunkból az is kiderült, hazánkban akad azért olyan cég, amely szigorúbban áll a témához mint a legtöbb vállalat. A National Instruments Kft.- nél például ha két dolgozó egymásba szeret, és kapcsolatot kezdenek, azt jelenteniük kell a HR-osztálynak, és a szakításról is szólniuk kell az illetékeseknek - tájékoztatott Ábrahám László, a cég ügyvezető igazgatója.

"Ennek oka, hogy a cég - révén, hogy egy amerikai vállalatról van szó - nagyon komolyan veszi a szexuális zaklatást. Vagyis ha valakit feljelentenek, azonnal részletesen kivizsgálják az ügyet. És ha valaki feljelentést tesz egy kollégája ellen, akkor bizony az ügyet vizsgálóknak nem árt tudni, hogy a két dolgozó a múltban tartott-e fent szerelmi kapcsolatot vagy sem" - magyarázta Ábrahám László.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről