A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Veszélyes is lehet a munkahelyi szerelem

Vágólapra másolva!
Praktikusnak tűnhet a munkahelyen szerelmet keresni, ám sok veszély is leselkedik a párokra. A csapat általában nehezen viseli a kollegiális kapcsolat intimmé válását, a főnök pedig a teljesítmény romlásától tart. Vannak munkaadók, akiket nem érdekel a munkahelyre vitt privát élet, ha nem megy a munka rovására. Máshol jelenteni kell a HR-osztálynak. Hogyan lehet profin kezelni a helyzetet?
Vágólapra másolva!

Ahogy az Egyesült Államokban, úgy Magyarországon sem lehet kizárni, hogy valaki egyszer kollégájába szeret és az érzelmek viszonzásra találnak. Mi lehet ilyenkor tenni? A tanácsadó szakpszichológus szerint titkolni vagy hazudni nem érdemes, előbb-utóbb úgyis észreveszik a kollégák. Tanácsos első körben a párnak leülni a vezetővel, és a kollégákkal is közölni a változást. Biztosítsuk a főnököt arról, hogy a kapcsolat nem fog a munka rovására menni. Ha úgy látjuk, hogy a vezető kételkedik, kérjünk időt a bizonyításra - mondja Kiss István.

Hogy mennyire működik az új viszonyrendszer, az úgyis a munka során derül ki. "Napközben bármennyire is nehezükre esik, próbáljanak meg kizárólag a feladataik elvégzésére koncentrálni. Emellett lényeges, hogy párjukat továbbra is kollégaként kezeljék. A túlzott érzelemnyilvánítást is ajánlott kerülni: ne csókolózzanak és ne veszekedjenek az irodában, ezt oldják meg a vállalat falain kívül. Így vélhetően nem fogják kiváltani sem a vezető sem a munkatársak rosszallását" - mondja a pszichológus.

A szakértő hozzáteszi, a munkahelyi csapat sok esetben rosszul tűri, ha a tagok között intimmé válik a viszony. Jó esetben csak arra kényszerítik a pár tagjait, hogy semlegesen viselkedjenek, rosszabb esetben különválasztják őket a munkanap során, feladataik megoldásában igyekeznek elszigetelni őket. Ez a folyamat kétirányú mozgást eredményezhet a pár tagjai esetében. Még jobban összezárnak, a kapcsolat megerősödik, elmélyül, vagy idővel a partnerek kezdenek egymástól elhidegülni.

Ha szakítás lesz a vége...

Bármennyire is jól indul egy munkahelyi szerelmi kapcsolat, előfordulhat, hogy szakítás lesz a vége. Ez abban az esetben nem jelent problémát, ha mindkét fél részéről kihűltek az érzelmek. Ha azonban az egyik fél továbbra is gyengéd érzelmeket táplál a másik iránt, előfordulhatnak szélsőséges negatív megnyilvánulások.

Ezesetben a legjobb megoldás az lehet, ha egyikük elhagyja a céget vagy másik osztályra helyezteti át magát. Ha mindketten ragaszkodnak az állásukhoz, akkor minimálisra kell csökkenteniük az érintkezést. Fontos, hogy a kapcsolatból kilépő továbbra is kedvesen, empatikusan viszonyuljon az ex-hez. Jobb nem megbántani, inkább hagyni kell, hogy megeméssze a történteket - ad tippet a pszichológus. Az elhagyottaknak pedig azt tanácsolja, hogy menjenek el néhány nap szabadságra, és próbálják meg magukban rendezni a helyzetet.

Jobb a szerelmesek munkateljesítménye?

Milyen hatással van a munkahelyi szerelem a teljesítményre? Farkas Zsuzsanna, az ásványvizeket forgalmazó Clearwater HR-vezető nem tapasztalt emiatt rosszabb munkát. A cégnél 1995 és 2004 között vélhetően a csapatépítő tréningeknek köszönhetően húsz felett volt azon dolgozóik száma, akik szerelmi kapcsolatba kezdtek. Voltak, akik végül össze is házasodtak. Ennek ellenére nem tapasztaltak egyiküknél sem teljesítménycsökkenést. Sőt, sokkal jobb kedvvel jártak be dolgozni, és napközben is vidámabbak voltak. Egyetlen problémás eset volt csak - a felek a kollégák előtt élték vitákkal és veszekedéssekkel tarkított szerelmi életüket -, ám az is hamar rendeződött. Egyébként a pároknak nem kell jelenteniük, ha kapcsolatot kezdtek, a cég egyáltalán nem szól bele a dolgozók magánéletébe - fogalmazott.

Van olyan munkahely, ahol szólni kell a munkáltatónak, ha intim viszony alakul ki két munkavállaló között. A számítástechnikai eszközöket gyártó National Instruments Kft.-nél a HR-osztálynak kell jelenteni, és a szakításról is szólniuk kell az illetékeseknek - tájékoztatott Ábrahám László, a cég ügyvezető igazgatója.

Ennek oka, hogy a cég - lévén egy amerikai vállalat - nagyon komolyan veszi a szexuális zaklatást. Vagyis ha valakit feljelentenek, azonnal részletesen kivizsgálják az ügyet. És ha valaki feljelentést tesz egy kollégája ellen, akkor bizony az ügyet vizsgálóknak nem árt tudni, hogy a két dolgozó a múltban tartott-e fenn szerelmi kapcsolatot vagy sem - magyarázta Ábrahám László. A cég ettől függetlenül támogatja a szerelmeseket. Ha két kolléga összeházasodik, akkor nettó 50 ezer forintos "esküvői vouchert" kapnak, amit utazási irodában válthatnak be.

Oroszi Babett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!