Félnek a férfiak a karrierista nőktől

Vágólapra másolva!
Senkit sem hagy hidegen, ha nő bukkan fel egy eddig homogén férfi munkahelyi csapatban. Nincs könnyű helyzetben a jövevény. Ha kezdeményező és karriert akar építeni, a férfiak könnyen elgáncsolhatják. Ha túljátssza női szerepét, irodadekorációként tekinthetnek rá. Ha megszerzendő prédaként kezelik, akkor az a munkateljesítményre nyomja rá bélyegét. Azt arany középút megtalálására adunk tippeket.
Vágólapra másolva!

Zsófia informatikát oktatott egy középiskolában. A fiatal nő néhány év múlva, anyagi megfontolásból igazolt át a versenyszférába. Multinacionális vállalatnál helyezkedett el, ahol csupa férfi kollégából álló csapatba csöppent. Bár szakértelmével egyáltalán nem volt gond, eleinte rendszeresen napirenden voltak a finom piszkálódások. A férfi kollégák például szerették volna megmutatni az IT-s hölgynek, hogy kell bekapcsolni és használni a számítógépet. Zsófia végül sikeresen beilleszkedett a csapatba, de az első hetek keményen próbára tették.

Nem volt ilyen szerencsés az a kétdiplomás, nyelveket beszélő nő, aki egy mindössze egy 7 főt foglalkoztató hazai kft. nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársi posztját töltötte be egyedüli nőként. A VIP külföldi ügyfelekkel való kapcsolattartás elvben az ő feladata lett volna. A középfokú végzettséggel rendelkező férfi munkatársak azonban fokozatosan a háttérbe szorították. Miután a hölgy nem egész 2 év alatt adminisztratív-kávéfőző munkakörbe szorult vissza, megelégelte áldatlan helyzetét, majd felmondott.

A karrierista hozzáállás nem tetszik a férfiaknak

A nők felbukkanása egy csupa férfiből álló munkahelyi csapatban senkit nem hagy hidegen. A reakció persze mindig a nő személyiségének függvényében alakul. "A határozott, ambiciózus, komolyabb szakmai karriert tervezgető nőkben a férfiak többnyire saját pozíciójukat veszélyeztető felet, konkurenst látnak. Ilyenkor persze győztesen szeretnének kikerülni a versenyhelyzetből, ezért gyakran harciasan reagálnak a kihívásra. A férfiak összefognak, beindulnak az ellenreakciók: a helyzet odáig is fajulhat, hogy a nőnek végül távoznia kell a munkahelyről. De ha másként nem tudnak fogást találni a nőn, a diszkrimináció legalább a férfiakénál alacsonyabb fizetésben tetten érhető lesz "- hívja fel a figyelmet Csehák Hajnalka, tréner-terapeuta.

Tanácsos az első időszakban visszahúzódni

"A tapasztalatok azt bizonyítják: mivel pusztán a nők szakmai kiválósága, rátermettsége statisztikailag elenyészően ritkán győzi meg a férfiakat, a nőnek két választási lehetősége van. Felveheti a kesztyűt és megvívhatja a presztízsharcot a férfi kollégákkal - de rendszerint ő húzza a rövidebbet. Okosabb azonban, ha időlegesen megalkuvást színlel és átmenetileg elfogadja az alárendelt szerepkört. Ha mindezt jól csinálja, a zord férfi kollégák megenyhülnek, így idővel a nőnek is nagy befolyása lehet a munkahelyi események alakulására. A harcias-vagy annak tartott nőknek-férfi csapatba kerülve kezdetben nem szabad hangsúlyosan kommunikálni ambícióikat, rátermettségüket."

Nem szabad túljátszani a nőiességet

Más a helyzet a kevésbé határozott, alkalmazkodó típusú nőkkel. Az idősebb férfi kollégák őket inkább picit lekezelően, de alapvetően szeretetteljes, jóindulatú atyáskodással közelítik meg. Ezzel szemben a fiatalabb férfiak inkább dísztárgyként, irodadekorációként tekintenek rájuk, aki, ha kell, készségesen felszolgálja a kávét és virágot locsol. Időnként az is előfordul: a férfiak átvesznek tőle egy-egy feladatot, delegálják a munkák elvégzésekor, viszik a csomagjait. Az ilyen módon szimpátiát váró nők számára ez az állapot ideig-óráig akár kellemes is lehet, hosszú távon viszont nehéz kitörni ebből a helyzetből. A tréner-terapeuta megoldási javaslatként azt tanácsolja: őrizzük meg nőiességünket, de ne játsszuk túl a szerepünket. "Felesleges folyton szolgálatkészen kávét főzni, flörtölni a kollégákkal, teret engedni a nyafogásnak"- mutat rá.

Hagyjuk a magánéletet az iroda falain kívül

Tovább bonyolítja a nő helyzetét, ha a munkahelyi csapatból legalább két férfi tekint rá nőként és verseng a kegyeiért. Az ellenérdekelt férfiak között ilyenkor elmérgesedik a viszony. Majd a kettejük közti konfliktus megosztja, több pártra szakítja a dolgozókat, aláásva mindezzel a hatékonyságot. Problémát jelenthet, ha a csapat egyetlen nő tagja szerelmi viszonyba kezd valamelyik kollégával: a szakítás után ugyanis könnyű prédának tűnhet és többen is megpróbálhatják becserkészni. Csehák Hajnalka szerint a megoldás kulcsa: a nőknek tudatosítani kell magukban, hogy a munkahely a munkáról, nem pedig a magánéletről szól.

Sokat segíthet egy teljesítményközpontú vezető

Megkönnyítheti a női munkatárs beilleszkedését egy határozott, következetes és teljesítményközpontú gondolkodású vezető és egy professzionális HR-kultúra. Ha ő figyelemmel kíséri a hölgy indulását, nyitottságot mutat az esetleges problémák megoldására, akkor ehhez alkalmazkodik a munkahelyi csapat is.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről