Így kerüljük a politikai színvallást a munkahelyen

Vágólapra másolva!
Közelednek az országgyűlési a választások, ami a munkahelyi mindennapokat sem hagyja érintetlenül. Sok helyen előtérbe kerülnek politikai kérdések, pártszimpátiák. Vannak dolgozók, akik előszeretettel vitáznak vagy vitáznának politikáról, míg mások nagy ívben kerülik vagy kerülnék a témát. Milyen veszélyei vannak a munkahelyi politizálásnak? Hogyan lehet diplomatikusan kibújni a színvallás elől?
Vágólapra másolva!

Éva adminisztratív munkakörben dolgozik. Nem is volt egészen addig semmi probléma, míg főnöknője egy feltörekvőben lévő kisebb párt képviselőjelöltje nem lett. A hölgy feladatköre ekkor váratlanul kibővült. Főnöke azóta rendre testálja rá a képviselőjelöltséggel kapcsolatos adminisztratív teendőket, amelyekről munkaszerződésében korábban természetesen szó sem esett. A hölgy most jobb álláslehetőség hiányában "kényszerpolitizál" és tűr - noha főnöke nyilvánvaló jogsértést követ el ellene.

"A diszkriminációs törvény értelmében tilos bárkit is politikai nézeteiről faggatni, állásfoglalásra késztetni, ezek alapján hátrányosan megkülönböztetni, agitálni vagy akár politikával kapcsolatos tevékenységeket akarata ellen rákényszeríteni. Az ilyesmit tapasztaló munkavállaló az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat írásbeli panaszbeadványával - akár állásinterjún, akár a munkahelyen került sor a jogellenes esetre "- magyarázza Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogász. Persze nem tűnik életszerűnek, hogy Éva saját helyzetében az EBH-hoz forduljon... Ahogyan az sem tűnik racionális tettnek, hogy valaki bejelentést tegyen az Országos Választási Bizottságnál, ha főnöke a munkahelyet kopogtatócédula-gyűjtésre használja, ami egyébként tilos. Ebben az álláspiaci helyzetben a legtöbben inkább a hallgatást választják, április 25-től úgyis egy időre csend lesz.

Aki keresi és aki kerüli a témát

A parlamenti választási kampány kétféle reakciót hoz elő a munkavállalókból: míg az egyik réteg alig várja, hogy harcra készen, provokatívan szócsatákba elegyedjen a többiekkel és minden adandó alkalommal hangoztassa nézeteit, a másikat kifejezetten feszélyezik a feje felett ide-oda röpködő ideológiák és kéretlen állásfoglalások. Utóbbiak azok, akik inkább háborítatlanul dolgoznának, elég nekik, ha állampolgári jogaikkal a szavazófülke jótékony takarásában élhetnek. A hétköznapokban azonban szeretnének a pártemblémáktól és a szóharcoktól minél távolabb maradni. A legtöbb nagyvállalat etikai kódexe egyértelműen kimondja, hogy a tartózkodni kell a nyíltszíni politizálástól, az ilyen nézetek hangoztatásától vagy az agitációtól, de még attól is, hogy a dolgozó állásfoglalásra késztesse a kollégáit. Nyilván nem véletlenül - de a kérdés még így is óhatatlanul felmerül.

Megmérgezheti a munkahelyi légkört

"Az aktuálpolitika sokakat érint - hiszen a politizálás eredetileg a közügyeinkkel való foglakozást jelenti, mégsem szerencsés bevinni a munkahelyre a napi politikát a mai körülmények között" - véli Szathmáriné Dr. Balogh Mária pszichológus. "A megosztottság megjelenhet a cégen belüli viszonyokban is, átrajzolva a belső kapcsolatok minőségét, ami pedig ronthatja a szükséges együttműködési vonalak mentén a teljesítményt. Akár a munkahelyi légkör megromlásához vezethet, ha a korábban a munkához tartozó, magánéleti és/ vagy kizárólag semleges témákra szorítkozó kollégák egyszer csak politikai frontvonalak mentén sorakoznak fel. A folyamatok működtetéséhez szükséges kapcsolati minták helyett átrendeződött erőviszonyokat találhatunk, amely a vezetők számára komoly kihívást jelent a szervezet további működtetése szempontjából" - ad némi betekintést ebbe a kényes helyzetbe a munka- és szervezet szakpszichológus.

Hozzáteszi: a tapasztalatok szerint ráadásul az iroda falain kívül, fehér asztal mellett felszabadulva - például egy sörözőben, munka után - hangosan megvitatni sem túlságosan szerencsés politikai nézeteinket a kollégákkal - ha csak nem vagyunk velük huzamosabb ideje a munkahelyi kereteken túlmutató bizalmas viszonyban, barátságban. Ugyanis a nem hivatalos környezetben elejtett megjegyzések hallgatóságával másnap is találkozni kell majd a cégnél. Ahol persze egyből más megvilágításba kerülhetnek az előző nap hangoztatottak.

Diplomatikus válaszok a "Kire szavazol?" kérdésre

Szatmáriné Dr. Balogh Mária szerint a legbölcsebb, amit a munkavállaló tehet, ha nem veszi fel a kesztyűt. Ehelyett inkább okosan kivonul az adott helyzetből és a feladataira valamint a meglévő munkatársi kapcsolatainak működtetésére koncentrál. "Ha a céges etikai kódex ellenére azt kezdi el firtatni valamelyik kollégánk, hogy kire adjuk a voksunkat, legegyszerűbb, ha csak annyit válaszolunk: "Ne haragudj, ez az én belső döntésem, nem szeretnék erről itt beszélni", vagy "Még szeretnék tájékozódni a témában, megvizsgálni az összes párt programját és utána dönteni". Vigyázzunk, mert ez utóbbi megjegyzést egyesek a meggyőzésre irányuló nyitottságnak, felhívásnak vehetik, pedig csak arról szól, hogy még tájékozódásra és időre van szükségünk a meggondolt és felelősségteljes döntéshez, amin viszont a jövőnk múlhat.

Ha állásinterjún kérdezik...

Régóta bejáratott munkahely esetén valamivel könnyebb az eligazodás. Mit tehetünk, ha puhatolóznak a politikai nézeteink után? Esetleg célzás nélkül, direkt módon rá is kérdeznek? Mint azt a munkajogász már korábban kifejtette, ez tilos. Legfeljebb abban az esetben megengedhető, ha kifejezetten valamelyik politikai formációhoz kapcsolódó szervezethez és ilyen munkakörbe - például pártirodába - keresnek munkatársat, vagy történetesen egy nagyvállalat venne fel kormányzati kapcsolattartói pozíciójára embert.

"Nézem az ATV-t és a Hír TV-t is"

Direkt faggatózás esetén egyébként legjobb diplomatikusan "válaszolni is, meg nem is" a feltett kérdésre. Ha például egy állásinterjún rákérdeznek, milyen politikai látószögből közelítünk a hétköznapok eseményeihez, célszerű a helyzet méregfogát talpraesett válaszaadással kihúzni. Ilyenkor mondhatjuk azt, hogy "mivel a jelenlegi munkáltatóm rendszeresen rendeli több politikai oldal sajtótermékeit is, szívesen átlapozom az összeset, mert szeretek több irányból tájékozódni. Vagy. "Az internetes híroldalakon több politikai oldal helyzetelemzése is rendszeresen elérhető: az objektivitás igénye miatt át szoktam futni az összeset.", illetve "Annak érdekében, hogy több forrásból tájékozódjam, van otthon ATV -m és Hír TV-m is." Természetesen az is előfordulhat, hogy a leendő munkavállaló tudomására jut, a kiszemelt munkahely dolgozói az övéivel gyökeresen ellentétes politikai véleményen vannak. Ebben az esetben érdemes végiggondolni, hogy ígéretes állásinterjús szereplésünk ellenére valóban akarjuk-e a kiszemelt állást. A nyilvánvaló nézetkülönbség ugyanis hosszú távon olyan feszültséget generálhat, ami miatt már meggondolandó az állás elfogadása.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről