Kiszolgáltatottak a magyar újságírók

Vágólapra másolva!
A közszolgálati területen dolgozók politikai, míg a kereskedelmi média munkatársai erőteljes gazdasági nyomásról panaszkodnak. A magyar újságírók ezen kívül a színlelt szerződéseket és a gyenge érdekképviseletet említik a negatívumok között - írja a Népszabadság. 
Vágólapra másolva!

A Délkelet-Európai Médiaközpontok Hálózata nevet viselő civil szervezet a régió 11 tagországában vizsgálta a médiamunkások foglalkoztatását. Orbán Sándor, a szervezet igazgatója úgy fogalmazott: a hazai újságírók körében még mindig rengetegen dolgoznak színlelt szerződéssel, ráadásul alulfizetettnek érzik magukat. Sovány vigasz, hogy hazánkban valamivel jobb a helyzet, mint Albániában, ahol a sajtómunkások 95 százalékának még szerződése és munkaköri leírása sincsen.

Gyengék a hazai szakmai szervezetek

A kutatásban a magyarországi tagszervezet - a Független Médiaközpont - az újságírók politikai függését nem vizsgálta, de az kiderült: bár a közszolgálati médiumoknál megbecsülik a dolgozók munkájához kapcsolódó jogokat, a munkavállalók erőteljesen érzik bőrükön a politikai nyomást. A kereskedelmi médiumoknál az újságírók más problémákkal küszködnek: nagyon sok a színlelt szerződés, miközben a sajtómunkások alig vagy egyáltalán nem tudják érdekeiket érvényesíteni a hirdetőkkel és a tulajdonossal szemben. "A válaszadók többsége úgy gondolja, hogy a hazánkban működő szakszervezetek gyengék, nem nyújtanak védelmet a munkaadóval szemben" - mondta lapunknak Tóth Borbála, a hazai kutatás vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!