Levendulatorta

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
5 db tojás, 3/4 pohár cukor, 3/4 pohár extra szűz olívaolaj, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál citromlé, 1 pohár liszt, csipetnyi só (1 pohár űrmértéke 250 ml)

A levendulakrémhez: fél pohár cukor, 3 evőkanál liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 db citrom leve, 2 db narancs leve, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál vaj, 3 dl tejszín, 3 evőkanál méz, 5-6 ág levendulavirág

Elkészítése:
A tésztához üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, öntsünk hozzá fél pohárnyi cukrot, majd elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Tegyük hozzá a citrom lereszelt héját, pár ág levendulavirágot, a citromlevet, az olívaolajat és keverjük hozzá a lisztet is.

Egy másik keverőtálba öntsük a tojások fehérjét, tegyünk hozzá csipetnyi sót, majd kezdjük el felverni kemény habbá. Ha már a fehérje habosodik, kis sugárban öntsük hozzá a maradék negyed pohárnyi cukrot is, majd verjük addig, míg kemény hab nem lesz belőle.

Óvatosan, több adagban dolgozzuk a tojássárgás masszához a felvert tojásfehérjét, majd öntsük egy közepes méretű, kerek, vajjal kikent és liszttel meghintett tortaformába. Tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük 40-45 percen keresztül.

A töltelékhez keverjük össze egy kis lábasban a cukrot, a lisztet, a sót, a citrom és a narancs levét. Állandóan kevergetve forraljuk fel, majd ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről. Még melegen keverjük hozzá a tojás sárgáját, a citromhéjat és a vajat.

Egy másik kis lábasba öntsük a tejszínt, kanalazzuk hozzá a mézet és a letépkedett levendulavirágot, majd kis lángon párszor megkevergetve főzzük öt percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei








Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!