Visszatáncolt a román ünneptől Alföldi a tiltakozás után

A Nemzeti Színház épülete a Duna-parton
Vágólapra másolva!
Felmondta Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója azt a Budapesti Román Kulturális Intézettel kötött megállapodást, amelynek értelmében a színházban ünnepelték volna Románia nemzeti ünnepét december 1-jén. Alföldi a döntést azután jelentette be, hogy a Jobbik és a KDNP a színház igazgatójának menesztését kérte. A tervezett fogadást a Fidesz is kifogásolta, a párt szerint egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy "a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható traumát jelent".
Vágólapra másolva!

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel. A román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényt helyszíne így nem a Nemzeti Színház lesz - írta Alföldi Róbert az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében. Alföldi ezt azután jelentette be, hogy a Fidesz, a KNDP és a Jobbik is kifogásolta, hogy a színházigazgató bérbe adta a színház nagytermét a Budapesti Román Kulturális Intézetnek.

"Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - fogalmazott Alföldi.

A Jobbik szerda délután - még a döntés visszavonása előtt - jelentette be, hogy a párt tüntetést szervez a Nemzeti Színház elé december 1-re Alföldi Róbert, az intézmény igazgatója ellen. A párt azért akar tüntetni, mert a színházban november 30-án előadást és állófogadást tartottak volna Románia nemzeti ünnepe alkalmából. 1918-ban ezen a napon, december 1-jén csatolták Erdélyt Romániához, és akkor alakult meg a Román Nemzeti Tanács. A színház nagytermét Alföldi Róbert színházigazgató adta volna bérbe az estére a Budapesti Román Kulturális Intézetnek.

A Jobbik közleménye szerint kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy "egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház", eleget tett a román nagykövetség kérésének, és "helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak". A párt szerint a kormány is felelős azért, ha a Nemzeti Színházban "valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását".

A Fidesz-frakció közleményében - szintén a döntés visszavonása előtt - azt írta: nem elfogadható, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója nem érzi a budapesti, román nemzeti ünneppel kapcsolatos ügy súlyát. A párt közleménye szerint egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy "a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg - olvasható a közleményben.

Azonnali vizsgálatot sürgetett az ügyben a KDNP is, mert Pálffy István szóvivő közleménye szerint a színház igazgatója "nem rendeltetésszerű célokra adta át a magyar színjátszás templomát". Szerintük a tervezett fogadás olyan, mintha a bukaresti Nemzeti Színházban emlékeznénk meg a trianoni döntésről. A KDNP azt kéri, hogy a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést, és ha megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze tisztségéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!