Így terem mindennapi füstölnivalónk

dohánytermesztés roma cigány napszámos feldolgozás ófehértó pócspetri dohánytermesztés cigány napszámos feldolgozás ófehértó pócspetri dohánytermesztés
dohánytermesztés
Vágólapra másolva!
Dohányföldön dolgozni az egyik legkeményebb munka. Az EU kétkezi munkát támogató programjának köszönhetően a termesztés alig van gépesítve. A támogatást jövőre elveszíti az ágazat, húszezren maradhatnak megélhetés nélkül. Többnyire képzetlen emberek, sokuknak még a nyolc általánosuk sincsen meg.
Vágólapra másolva!
Fotó: Bielik István - Origo

A dohány mutatós növény, az íze azonban rossz, a vadak sem legelik le. Megkóstoltam, egy apró levéldarab elrágása után hosszú ideig keserű maradt a szám íze, vízzel sem lehetett leöblíteni. (A dohánytermesztésről készített riportunkat ide kattintva olvashatják el.)

Fotó: Bielik István - Origo

Nyár derekától szedik (vagy ahogyan a földeken mondják: törik) a dohányt, a legnagyobb hőségben is. A növény folyamatosan hoz új hajtásokat, a leveleket szedés előtt válogatják.

Fotó: Bielik István - Origo

A szedőktől hordárok viszik a traktorokhoz, lovas kocsikhoz a leszedett leveleket. Minél többet sikerül összefogni, annál kevesebbet kell fordulni.

Fotó: Bielik István - Origo

Lovas kocsit pakolnak Pócspetri határában. Azért bánnak a dohánnyal kesztyűs kézzel, mert a nedve lemoshatatlan, szurokhoz hasonló réteget képez a bőrön.

Fotó: Bielik István - Origo

Útban a dohányszárító felé. Nem életbiztosítás a levélhalom tetején utazni. Pláne, mivel a fényképezőgéptől megijedtek a lovak.

Fotó: Bielik István - Origo

Pakolnak a szárítóba. A keret a dohánnyal együtt legalább hetven kiló.

Fotó: Bielik István - Origo

A felsőbb szintek megtöltéséhez előbb egy pallóra kell felállni, ami már szinte akrobatikus képességeket igényel. És leginkább: szívósságot.

Fotó: Bielik István - Origo

Betakarításkor akár 10 kilót is fogynak a munkások. Ezt a munkát néhány hétnél tovább nem lehet bírni.

Fotó: Bielik István - Origo

A megszáradt dohány könnyebb, de ennek nincs sok jelentősége, ha a munka egész nap tart. És ha teljesítménybérben fizetik.

Fotó: Bielik István - Origo

A megszárított dohányt papírdobozokba pakolják, így viszik a fermentálóba.

Fotó: Bielik István - Origo

A leveleket 16 osztályba válogatják szét, a civil szem alig lát különbségeket.

Fotó: Bielik István - Origo

Egy a legkiválóbb minőségű levelek közül. Ha azt mondják, hogy selejtes, azt is elhittem volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!