Az Ungvárral szomszédos Koncházán élő Olekszandr Kovács eddig elsősorban a borairól ismeretes Kárpátalja szerte. Királyleánykájával és rizlingjeivel számos versenyen végzett dobogós helyen.
Az idei tikkasztó nyár folyamán ötlött fel benne, hogy olyan ital előállításába fog, aminek az alapanyaga a bor vagy a must, ám a sörhöz hasonlóan üdít. Mivel a keleti szlávok körében a fröccs ismeretlen fogalom, nekifogott, hogy megalkossa a borból készült sört.
A borsör előállítása tulajdonképpen megegyezik az árpából készült habzó ital főzési eljárásával. Azzal a különbséggel, hogy ennek alapanyaga a szőlő leve, de ugyanúgy maláta, komló és víz hozzáadásával készül. Kovács mester borból készült kézműves sorének pontos receptúrája azonban szigorú titkot képez – állítja a kárpátaljai 7dniv.info hírújság.