Az ellenzék szerint Orbán elvesztette kapcsolatát a valósággal

Vágólapra másolva!
Az ellenzék szerint Orbán Viktor kormányfő elvesztette a valósággal a kapcsolatot, a legtöbb párt ugyanis úgy vélte: a frissen újraválasztott pártelnök nem a valós problémákkal foglalkozott a Fidesz vasárnapi kongresszusának végén elmondott beszédében. 
Vágólapra másolva!

MSZP: Orbán nem mondott semmit a valódi problémákról

Orbán Viktor nem mondott semmit Magyarország jelenéről, valódi problémáiról - reagált Tóbiás József, az MSZP elnöke. Szerinte a kormányfő egy szót sem szólt az alacsony fizetésekről, az elmaradt állami bérekről, a "katasztrofális" egészségügyről és a külföldre "üldözött" 600 ezer magyarról.

Nem beszélt továbbá a magyar földek "elkótyavetyéléséről" és egy szava sem volt a saját köreit is mélyen érintő korrupcióról. "A Fidesz egyedüli portékája ma a hazug öndicséret, az állandó félelemkeltés és az ellenséggyártás" - tette hozzá.

Tóbiás József, az MSZP elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Tóbiás József úgy vélte, Orbán Viktor és a Fidesz képtelen szembenézni Magyarország igazi problémáival, és mostani kongresszusuk is csak azt üzente, hogy semmi újat és semmi jót nem lehet várni tőlük.

Jobbik: Fideszeseket tiltottak ki az Egyesült Államokból?

A Jobbik álláspontja szerint a kiöregedő fideszes politikusoknak ez volt az utolsó lehetőségük, hogy jelentős politikai befolyást szerezzenek a „korrupciógyanúval átszőtt pártjukban". A párt szerint arra kellett volna keresni a választ, hogy az új pártvezetésnek tagjai rajta vannak-e azon a feketelistán, amely az Egyesült Államokból - korrupciós botrány miatt - kitiltott emberek nevét tartalmazza.

DK: Korrupcióban az elsők, életszínvonalban 25. helyen vagyunk

A DK szerint Orbán Viktor ma bebizonyította, hogy végérvényesen elszakadt a magyar valóságtól.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Mai hosszú és terjengős beszéde egy fantasztikusan sikeres Magyarországról és a minket irigylő európaiakról szólt. Ezzel szemben a tények: Magyarország Európában ma csupán korrupcióban az első. Az emberek életszínvonalának tekintetében a 25. helyen állunk. Ez az egyszerű tény is bizonyítja, hogy nincs értelme érdemben foglalkozni a miniszterelnök mai beszédével, amely Magyarország valós helyzetéről semmit nem árult el, kizárólag sci-fi-rajongóknak nyújthatott némi vasárnap délutáni szórakozást" – írták közleményükben.

Együtt: Nem 30 éve, 30 hónapja van az Orbán-kormánynak

Orbán Viktornak nem 30 éve, hanem 30 hónapja van hátra kormányon, ha a magyar ellenzék szembenéz azzal a felelősséggel, hogy a valóságtól elszakadó kormánnyal szemben egy valóságra alapozó politikát hirdessen - kommentálta a kormányfő beszédét az Origónak Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke Fotó: Bielik István - Origo

Szerinte Orbán Viktor nem olyan politikára kapott felhatalmazást 2010-ben és 2014-ben, amelyet most a kormánya végrehajt. "Lehet népszerűnek lenni, de a magyar nemzeti problémákat súlyosan félrekezelni büntetlenül nem lehet" - tette hozzá. Az áfacsökkentéssel kapcsolatban megjegyezte, az ad hoc átalakításokat elítéli, szerencsésebb lenne, ha "rekorder" 27 százalékos általános adószintet csökkentené a kormány 25 százalékra.

PM: A fideszesek démonokkal hadakoznak

A Párbeszéd Magyarországért szerint is azt jelzik a Fidesz-kongresszuson elmondott beszédek, hogy Orbán Viktor és követői teljesen elszakadtak a magyar valóságtól. "A fideszesek maguk teremtette démonokkal hadakoznak és nem létező sikerekről hadoválnak, miközben Magyarország az utolsó helyen áll az életszínvonal terén az unióhoz velünk együtt csatlakozó 10 ország közül" - írják.

A párt szerint a szegénység, a létbizonytalanság és az alacsony jövedelmek pusztítóak:

egyre többen menekülnek el az országból, az egészségügy pedig az összeomlás szélére került.

"Míg az uniós pénzek és a nemzeti vagyon széthordásából vígan híznak a Fidesz hűbéresei, az emberek háromnegyede nélkülözésben tengődik vagy fizetéstől fizetésig él" - tették hozzá.

LMP: Az embereknek a gőg és a korrupció jut eszükbe a Fideszről

A kétharmados többség megszerzése óta teljesen elszakadt a valóságtól a Fidesz - jelentette ki Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője az Origónak. Szerinte a pénzügyi válságot ugyan elkerülte Magyarország, de az oktatás, az egészségügy és az egész szociális szféra komoly károkat szenvedett, miután ezekből a szektorokból több százmillió forintot vontak ki. A politikus úgy véli,

az embereknek már nem az Orbán Viktor által sokat emlegetett alázat jut az eszükbe a Fideszről,

hanem a gőg és a korrupció. A kormányfő azt hangoztatta a beszédében, hogy régebben nem voltak profik, csak a lelkesedés vitte őket, Schmuck Erzsébet szerint jó lenne ebből valamit újra látni. A Fidesz ma már profi, de leginkább abban, hogy hogyan kell az uniós pénzeket a barátokhoz juttatni - fogalmazott.

MLP: A Fidesz elvesztette a kapcsolatát a valósággal

A Fidesz elvesztette a kapcsolatát a valósággal - reagálta a Magyar Liberális Párt (MLP) a kormányfő beszédére. A párt a közleményben felidézte: Orbán Viktor szerint a liberális politika mára szembefordul a szólás-, gondolat- és sajtószabadsággal, lezárult a liberalizmus kora.

Az a miniszterelnök mondta mindezt, akinek kormányzása alatt korlátozták a sajtószabadságot, miként a kormányzás ellensúlyaként funkcionáló intézmények jogköreit is - tették hozzá. Mint írták:

az elmúlt öt évben Orbán Viktor és a Fidesz egy önkényuralmi rendszert épített ki,

ahol az emberek félnek és nem merik hallatni a hangjukat. "Mi, liberálisok azonban továbbra is itt vagyunk, és nem kérünk Orbán Viktor illiberális államából" - hangsúlyozták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!