Magyarock az ötkarikás sikerekért

Vágólapra másolva!
Az új márka a tokiói olimpián is sikertörténet lehet
Vágólapra másolva!
Forrás: magyarock.hu

A nemzetek az olimpiai játékokat alapvetően az eredményességben, az érmek számában, az éremtáblán elfoglalt helyezésekben mérik. A játékok – azon belül a sportolók – sikerességét, népszerűségét, hangulatát, értékteremtését azonban sok minden más is meghatározhatja. Ennek szellemében a Magyar Olimpiai Bizottság az olimpiai eszmeiség mentén egy új szurkolói márka építésébe kezdett. Igaz, a tokiói játékokat egy évvel elhalasztották, a Magyarock az eredetileg kiírt megnyitó napján, 2020. július 24-én életre kel.

S hogy kik a Magyarock? „Mi vagyunk! Mi, magyar emberek, sportolók, a hazai közönség; szurkolók, akik úgy érzik, jó magyarnak lenni, akik egymáshoz tartoznak. Közösséget építünk. A rock szó jelentése ebben az értelemben egy sziklakemény magyar nemzetet, állandó, megbonthatatlan, homogén, sportot szerető közösséget jelent. Hisszük, hogy az olimpia által képviselt értékek mentén ez megteremthető. És mivel a 16-35 éves korosztály kiemelt célcsoportunk, ezért az sem mellékes, hogy az ő nyelvükön talán úgy is fordíthatnánk, hogy ’király’ vagy ’csúcs’ ide tartozni. Az új márkával és arculattal határozott identitásra és állandó jelenlét kialakítására törekszünk a sportolók és a szurkolók életében. Szeretnénk az olimpikonjaink megjelenését elérhetővé, szerethetővé és mindenekelőtt folyamatosabbá tenni. Fontos kritériumaink a befogadás, a nyitottság – legyen szó kezdő vagy élsportolóról, győztesről, vesztesről, fiatalról vagy idős szurkolóról –; továbbá az olimpiai eszme három alapértéke: a kiválóság, a tisztelet és a barátság. Így készülünk Tokióra, majd Pekingre. Ez is a siker egyik záloga lehet, amit azonban nem kizárólag érmekben fogunk mérni, noha minden bizonnyal a közösség ereje az eredményességre is hatással lehet. Ezt fogadtuk el stratégiánkban, a tíz évre szóló Ötkarika frissen festve elnevezésű koncepciónkban, ahol az önálló értékteremtés témakörében részletesen is kifejtjük ide vonatkozó elképzeléseinket” – magyarázta Vékássy Bálint, a MOB főtitkára.

„Ez a ma rajtoló jövő. Az új, Facebookon és Instagramon is elérhető márka méltó megjelenést biztosít a jövő olimpikonjainak és a sportszerető magyar közönségnek egyaránt. A Magyarock közösségének szíve július 24-től együtt dobban az ötkarikás sikerekért – és így lesz ez Tokióban, egy esztendő múlva is” – véli a sportvezető.

Az alapok és a tradíciók erősek, hiszen az 1894-ben létrehozott Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapítói közt volt a magyar Kemény Ferenc is. A hazai szervezetet egy évvel később, a világon hatodikként hozták létre; a Magyar Olimpiai Bizottság idén 125 esztendős. Ez idő alatt 502 érmet, köztük 177 aranyat nyertek a magyarok. Ez hatalmas érték, hagyomány, felelősség.

S hogy melyek voltak az eddigi legsikereseb olimpiák magyar szempontból az eredmények tükrében? Egy kis sporttörténeti visszatekintésben mutatjuk be. Ízelítőként, a nemzetek közti éremtáblázaton Berlinben 16 éremmel (1936), majd Helsinkiben 42 medállal (1952) 3., Melbourne-ben 26 (1956) és Mexikóvárosban 32 éremmel (1968-ban) a 4. helyen zártunk.

A Magyarock most startoló, olimpiai mozgalmat népszerűsítő YouTube-csatornáján összefoglaló kisfilm látható a magyar szempontból néhány legsikeresebb olimpiáról, archív felvételekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!