Elhalasztották az újabb nyitást Szlovéniában

Slovenia's top officials get AstraZeneca vaccine 2021,ASTRAZENECA,Covid-19,Health,vaccine Horizontal
LJUBLJANA, SLOVENIA - MARCH 19: A view from the Ljubljana Health Center, as people receive AstraZeneca vaccine in Ljubljana, Slovenia on March 19, 2021. In Slovenia, President Borut Pahor, Prime Minister Janez Jansa, Parliament Speaker Igor Zorcic and National Council President Alojz Kovsca receive the novel coronavirus (Covid-19) vaccine developed by Oxford University and pharmaceutical company AstraZeneca. Ales Beno / Anadolu Agency (Photo by Ales Beno / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a szlovén kormány által felállított ütemterv szerint az úgynevezett "zöld szakaszba" lépett az ország, Ljubljana további egy héttel meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket, amelyeket a reprodukciós ráta emelkedésével indokolt - írta a helyi sajtó csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Szlovénia jelenleg a zöld szakaszban van, ami azt jelenti, hogy heti átlagban háromszáz alá mérséklődik az új fertőzöttek száma. Ebben az esetben a higiéniai előírások betartása mellett megszűnnek a korlátozások, de továbbra sem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Nőtt azonban a reprodukciós ráta

(amely azt mutatja, hogy egy ember hány másiknak adja át a fertőzést), 0,7-ről 0,95-re. Emiatt a kormány elhalasztotta az újabb nyitást.

Engedményeket tett ugyanakkor a határátlépésnél. Szombattól azok, akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, antigén-gyorsteszttel is beléphetnek az országba. Korábban ezt csak PCR-teszt felmutatásával tehették meg. Szlovénia nemcsak az EU-ban kiállított teszteket fogadja el, hanem többek között az Izraelben, Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Oroszországban és Szerbiában kiadottakat is.

Oltásra várakozók egy ljubljanai oltóponton 2021. március 19-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Ales Beno

Janez Poklukar egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette: megkezdik a 12 évnél idősebb gyermekek koronavírus elleni oltását.

A valamivel több, mint kétmillió főt számláló országban védőoltást eddig 681 945-en kaptak, közülük 432 280-an már a második adagon is túl vannak.

Ez az oltásra jogosult népesség 39,4, illetve 25 százaléka.

Szlovéniában csütörtökre 273 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 254 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4703-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 213-an vannak kórházban, 60-an közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 280 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 357 109-et. Az elmúlt 24 órában a vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 14-en haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8056-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 653 beteget ápolnak, közülük 66-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több. mint négymilliós Horvátországban eddig 1 312 272-en kaptak védőoltást, közülük 535 042-nek már a második adag vakcinát is beadták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!