Minden, amit a csicsói kulcsos kalácsról tudni kell
2023. április 19. 10:49
csicsói kulcsos kalácsr
Vágólapra másolva!
Finom és szép, rábaközi régióhoz kapcsolódó sütemény, Békés és Csongrád megye Észak Alföld - Jász-Nagykun-Szolnok megye hagyományos kalácsa, mi az? A néprajzi felmérések szerint a kulcsos kalács, bár nagy területeken ismert volt, csak szórványosan terjedt el – véli a Magyar Konyha.
A népszerű gasztronómiai portál így javasolja a hazánkban egykor nagy hagyományokkal bíró kalács elkészítését:
Csicsói kulcsos kalács
Hozzávalók:
800 g liszt
4 dl tej
20 g élesztő
150 g kacsa- vagy libazsír 100 g cukor
5 g só
1 db felvert tojás a lekenéshez cukros víz (2 ek cukor 1 dl vízben felolvasztva)
Elkészítése:
A tésztához 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, a cukorral, a zsírral és a sóval egyneművé dagasztjuk. Letakarva 3⁄4 órát hagyjuk kelni, ezután lisztezett deszkára borítjuk. Az egyharmadát félrerakjuk, a tészta kétharmadát pedig 8 egyenlő részre osztjuk és rudakká sodorjuk.
A nyolc rudat a képen látható módon összefonjuk és az utolsó, hosszabb tésztával körbekerítjük. Tojással lekenjük. 180 °C-on 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, még forrón cukros vízzel kenjük meg.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!