Ezzel a praktikával másnap is szaftos marad a rakott káposztánk – videó
2023. október 19. 08:19
rakott káposzta
Vágólapra másolva!
A rakottas ételekkel nem lehet melléfogni. Szinte bármilyen zöldségből elkészíthetőek, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Nehéz lenne kiválasztani a legfinomabb rakott ételt, de az biztos, hogy a savanyú káposztás verzió ott van a dobogón!
Elképesztően szaftos étel a rakott káposzta, és ezt nemcsak a rengeteg tejfölnek, hanem a káposzta nedvességtartalmának is köszönheti!
A székely, vagy kolozsvári rakott káposztaként is ismert fogásnak számtalan variációja létezik: van aki tesz bele kolbászt és szalonnát is, van aki jó pirosra, szaftosra csinálja a ragut, más viszont szinte fehéren hagyja a húsos réteget, míg az is előfordul, hogy a pirospaprikát nem a darált húshoz, hanem a fűszeres tejfölhöz keverik.
Sokan játszanak a rétegezéssel és úgy rakosgatják egymásra a húst, a tejfölt, a rizst és a káposztát, hogy a végeredmény a lasagnét idézi, míg mások összesen három rétegben letudják a rakosgatást.
Akinek van ideje, mindenképp játsszon a rétegezéssel, sőt akár meg is dinsztelheti a savanyú káposztát, mely úgy még finomabb lesz!
Bárhogy is készüljön, a rakott káposzta nagyon népszerű fogás.
Ezzel a recepttel garantáltan szaftos lesz a végeredmény még másnap is:
Rakott káposzta
Hozzávalók:
0.5 ek zsír
1 fej vöröshagyma
só
3 gerezd fokhagyma
80 dkg darált sertéshús
bors
1 tk őrölt kömény
2 tk majoránna
1 tk pirospaprika
15 dkg főtt rizs
2 ek tejföl
1 db tojás
1 kg savanyú káposzta
1 szál füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
tejföl a rétegezéshez:
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk, felkockázzuk, a fokhagymát szintén pucoljuk, majd apróra vágjuk. Egy serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk közepes lángon, beletesszük a vöröshagymát, sózzuk, majd ha kicsit üveges, hozzáadjuk a fokhagymát.
1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, ezután fűszerezzük őrölt köménnyel, majoránnával és pirospaprikával, és nagyjából 15-20 percig alacsonyabb fokozaton tovább pirítjuk. Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni.
Egy keverőtálba rakjuk a rizst, hozzáadjuk a darált húsos alapot, tejfölt kanalazunk rá, hozzáadunk egy egész tojást, és jó alaposan összekeverjük.
Előkészítjük a káposztát. Kóstoljuk meg, ha nagyon savanyú, hideg vízzel öblítsük át 1-2 alkalommal, majd szűrjük le. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Előveszünk egy magasabb falú tepsit, az aljára halmozzuk a káposzta felét, ezután egy keverőtálba tesszük a tejfölt, hozzányomunk 1 gerezd fokhagymát, sózzuk, alaposan összekeverjük, és az ízes tejföl egy részével lekenjük a káposztát.
Ezután ráhalmozzuk a darált húsos alapot, majd ismét tejföllel kenjük meg. Erre tesszük a felkarikázott kolbászt, majd a káposzta másik felét, amit lekenünk az utolsó réteg tejföllel. Végül a tetejére vékonyan felszeletelt szalonnát rakunk, az egészet letakarjuk alufóliával, és az előmelegített sütőbe rakjuk 40 percre. Fólia nélkül pirosra sütjük 15-20 perc alatt.