MotoGP: Rossi reményei elszálltak Laguna Secában

Vágólapra másolva!
A hazai közönség számára igazi happy enddel zárult a vasárnap megrendezett Amerikai Nagydíj a kaliforniai Laguna Secában.
Vágólapra másolva!

Hagyományosan a kis kategóriák nélkül zajlott a MotoGP versenye a tengerentúlon, az Amerikai Nagydíj hazai pilóta sikerét hozta, pedig a körülmények korántsem voltak kedvezőek. A kaliforniai pályán sivatagi körülmények uralkodtak, és ez igencsak próbára tette a versenyzőket és a csapatokat.

A közel negyven fokos hőségben megtartott, háromnegyed órás versenyen hazai győzelmet ünnepelhetett a közönség: Nicky Hayden megszerezte második győzelmét a szezonban.

Kiváló versenyt ünnepelhetett a Repsol Honda, ugyanis második helyen az amerikai versenyző csapattársa, Dani Pedrosa ért célba, míg a harmadik helyet a kilencedik pozícióból rajtoló Marco Melandri kaparintotta meg.

A negyedik helyen szintén egy hazai kedvenc, Kenny Roberts Jr. száguldott át a célvonalon mindössze egy másodperccel lemaradva az előbb említett olasz motoros után.

Az ausztrál Chris Vermeulen Rizla Suzukijával a pole-ból rajtolva sokáig az élen motorozott, ám idővel visszaesett, és amerikai csapattársa John Hopkins előtt az ötödik helyen zárta a futamot.

A címvédő Valentino Rossi számára szomorúan zárult a tengerentúli kiruccanás. Az olasz címvédő a tizedik helyről rajtolva már a pozícióban motorozott, mikor a táv vége felé motorjából kék füst szállt fel, és az utolsó körben műszaki hiba miatt feladni kényszerült a versenyt.

Nicky Hayden nyilatkozata: "Nagy nyomás nehezedett rám, hiszen hazai pályán kellett bizonyítanom. Nem hagyhattam cserben a csapatomat sem, így kockáztatnom kellett, és nem hibázhattam. Nagyon megterhelő volt a verseny, de mi másért versenyeznék, ha nem a győzelemért?

Dani Pedrosa nyilatkozata: "Elégedett vagyok a második hellyel, hiszen ez volta az első versenyem ezen a pályán. Szeretném megköszönni minden amerikai szurkolónak, hogy eljöttek, egyszerűen fantasztikusak voltak. A verseny igen kemény és hosszú volt, és a gumijaim is csúszkáltak egész végig, de a második hely tökéletes nekem is, és a csapatomnak is."

Marco Melandri nyilatkozata: "Úgy éreztem, hogy nyerhetek ezen a hosszú és nehéz versenyen. Az első pár körben nem tudtam elég gyorsan motorozni, mert túl puha keverékű gumikat választottunk, a kuplung használatától pedig még a verseny elején elfáradt a karom. A verseny végére sikerült felvenni a ritmust, és megelőztem Vermeulent, így felállhattam a dobogóra."

Valentino Rossi nyilatkozata: "Egész hétvégén szenvedtünk a műszaki problémával, és sehogy sem sikerült megoldani a finombeállítással kapcsolatos gondokat, pedig a bemelegítésnél még minden jónak tűnt. A versenyen azután amellett, hogy kiszakadt egy darab az egyik gumim bal oldaláról, még a motor is elveszítette az erejét és leállt. Most először nem érzem a késztetést, hogy küzdjek a világbajnoki címért, mert olyan nagy a pontkülönbség, hogy jobban teszem, ha a szezon hátralévő versenyeire koncentrálok."

A pontversenyben Nicky Hayden (194 pont) hazájában megszerzett futamgyőzelmével tovább növelte előnyét a többiekkel szemben. Az amerikait csapattársa, Dani Pedrosa (160 pont) követi a sorban. Marco Melandri (150 pont) a harmadik, míg Valentino Rossi (143 pont) visszaesett a negyedik helyre.

[origo] / motogphirek.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről