Méregdrága lett a szénszálas technológia

Vágólapra másolva!
Nagy gondban lehetnek a drága sportkocsik gyártói, mivel a luxusautókban is közkedvelt szuperkönnyű szénszálas elemek ára rövid időn belül négyszeresére emelkedett.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt az alkotóelem ára 5-ről 20 dollárra emelkedett aminek köszönhetően a jövőben még kevesebb gyártó lesz képes megfizetni a könnyű, de ugyanakkor jó merevséget biztosító anyagot. A drágulás okozói ráadásul nem is az autóiparban érdekeltek. A Boeing és az Airbus a következő generációs repülőikhez használnak egyre többet a lassan hiánycikké váló "carbon fiberből". Míg járművek esetén ennek a matériának a használata szinte luxus, addig a repülőgépgyártó cégeknek létfontosságú. A nagy mértékben szénszálas elemekből felépülő repülőgépek fenntartása akár 20 százalékkal kevesebbe is kerülhet. A két óriáscég ennek megfelelően olyan mennyiségben rendel az értékes anyagból, hogy azt a szállítók kapacitása nem képes lépést tartani az igényekkel.

Az első jelentős drágulás az S7 nevű szupersportkocsit gyártó amerikai Saleennél történt, akik a növekvő előállítási költségek miatt kénytelen voltak 25 ezer dollárral megnövelni az 580 ezer dolláros autó árát. Európai szempontból azonban sokkal jelentősebb lehet, hogy mit lép a például a Mercedes és a BMW, akik az utóbbi időben számos modelljüknél bőségesen használtak szénszálas elemeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!