Fogyasztáscsökkentő programot indít az Audi

Vágólapra másolva!
2012-re húsz százalékkal szeretné csökkenteni palettája átlagfogyasztását az Audi, ennek érdekében több új technológiai megoldást vet be a német gyár.
Vágólapra másolva!

Kicsit lemaradt az Audi bajor vetélytársától, a BMW-től: Münchenben már jó ideje elindították a paletta átlagos fogyasztását csökkentő, széles körben népszerűsített EfficientDynamics-programot, amelyhez hasonlót terveznek most Ingolstadtban is.

2012-re húsz százalékkal szeretné csökkenteni az Audi az átlagfogyasztást, ennek elérése érdekében pedig hasonló eszközökhöz folyamodik, mint korábban a BMW. Az év közepétől start-stop rendszer lesz elérhető bizonyos motorizációkhoz, valamint új fékenergia-visszanyerő rendszert fejlesztettek ki. Emellett a sofőrt is arra ösztönzi majd a fedélzeti számítógép, hogy takarékosabban vezessen, sokak megoldásához hasonlóan kis jelek villannak majd fel a műszerfalon, figyelmeztetve a váltás ideális pillanatára.

A start-stop rendszer is úgy működik majd, mint a BMW-é, amint az autó felengedett kuplunggal megáll, a motor lekapcsol. Azonnal újraindul, amint a sofőr rálép a kuplungra, automata váltós megoldás még nincs. Átlagosan két tized liternyi üzemanyagot lehet így megtakarítani száz kilométerenként, a széndioxid-kibocsátás ellenben kilométerenként öt grammal csökken. Elsőként az 1,4 literes turbómotorral szerelt A3-ban, valamint a kétliteres turbós A4-ben és A5-ben jelenik meg a rendszer, de később továbbiak csatlakoznak hozzájuk.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!