A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Százezres horpadást okoz a kocsikra zúduló hó

Vágólapra másolva!
Százával jelentkeznek biztosítójuknál azok az autótulajdonosok, akiknek a háztetőkről lezúduló mázsányi hó összetörte a kocsiját. Budapest belvárosában különösen veszélyes ezekben a napokban a jellemzően hófogó nélküli öreg házak mellé parkolni, amelyekre rendszerint elmulasztják kirakni a közös képviselők a figyelmeztető táblát. A kár könnyen elérheti a több százezer forintot autónként.
Vágólapra másolva!

Fotó: Csanádi Márton [origo]

Nem ritka Budapest belvárosában a hasonló mértékben összetört jármű


"Több köbméter hó hullott az autómra. Olyan harminc centivel benyomta a kocsi tetejét, vagy 300-400 ezer forint lehet a kár" - mesélte az [origo]-nak a hétfőn történteket egy budapesti autótulajdonos. A nő a saját háza mellett parkolt, pontosan a saját emeleti lakása alatt, és éppen ez az, ami miatt a biztosító nem fizet neki egy fillért sem. A hatlakásos épület ugyanis most alakul társasházzá, közös biztosítása ezért még nincs, csak néhány lakásra van külön-külön megkötve. Az ő otthona a biztosítottak közé tartozik, de ez sem segít rajta.

Az újpesti lakást az Aegon biztosította. "Sajnos nem lehet egy személyben károkozó és kárelszenvedő a biztosított, és ez így van az összes többi cégnél is. Ha a szomszéd lakása előtt állt volna a kocsi, vagy a szomszéd autója állt volna az ő lakása alatt, akkor lehetett volna a felelőst és a kár elszenvedőjét szétválasztani. Sajnos ebben az ügyben nem tudunk jó megoldást, mivel a saját magának okozott kárt nem ismeri a biztosítás" - kommentálta a sajtóosztály munkatársa a történteket.

Százezres károk az autókban

Amellett, hogy balszerencséje is volt az autósnak, számos, a legtöbb századelős fővárosi házra jellemző hiba következménye lehet a horpadás. Az öregebb épületek tetejéről ugyanis sok helyütt hiányoznak a hófogók, és rossz az ereszcsatornázás. A fővárosi önkormányzatnál nem tudták megmondani, hány épület lehet veszélyes, még megbecsülni sem merték ezek számát. Szintén probléma, hogy ezeknél az épületeknél nem rakják ki a közös képviselők a veszélyre figyelmeztető táblát, a fotósunk órákig bóklászott, amíg egyet meg tudott örökíteni.

Fotó: Lencsés Csaba [origo]

Sok háznak nincs pénze a hófogó felszerelésére


Mindezek miatt igen komoly károk keletkeznek a régi házakkal teli, szűk utcás belső kerületekben. Csak az Aegonnál az elmúlt napokban 130 autós jelentkezett, a becsült kárösszeg 40 millió forint körül lesz a biztosító közlése szerint. Az Allianzhoz februárban harminc bejelentés érkezett (becsült kárösszeg 12,5 millió forint), a Generalihoz negyven, itt három- és ötmillió közé becsülték az összes kárt. Az Union tapasztalatai szerint ugyanakkor nemcsak a hó, hanem "az autók lemezét átlyukasztó" jégcsapok is okozhatnak százezres kárt egy-egy kocsiban.

Casco helyett közös képviselő

Ha megsérült valakinek a kocsija, a biztosítók azt tanácsolják, készítsen fotót a helyszínről, emellett nagyon hasznos lehet egy szemtanú is. Amennyiben van az autóra casco, ez fedezi a károkat, a hazai járműpark jelentős része azonban a kötelező felelősségbiztosításon kívül nincs biztosítva. Ebben az esetben meg kell keresni a társasház közös képviselőjét, és ki kell deríteni, hogy a háznak van-e biztosítása. Erre már sokkal nagyobb az esély.

Forrás: MTI

Egy lehetséges megoldás. Veszprém belvárosában tűzoltók takarítják le a havat egy tetőről


Az általunk megkeresett biztosítók szerint ők mindig megvizsgálják, hogy a ház tulajdonosa, vagyis annak közös képviselője megtett-e mindent a kár megelőzése érdekében. Ha van hófogó, megfelelő a csatorna és a cserép állapota, ráadásul annyira körültekintő volt a közös képviselő, hogy ezek ellenére táblával is figyelmeztette a parkoló autósokat a lehetséges veszélyre, akkor a sérült járművek tulajdonosai nem kapnak kártérítést az épület biztosítójától. Csak ha a ház hibázott.

Utólag rakták ki a figyelmeztetést

A főváros öt kerületében épületeket képviselő Judrit Kft. ügyfélkapcsolati igazgatója, Simon József szerint "egy közös képviselőnek elemi kötelessége, hogy amikor ennyi hó esett, ellenőrizze, hogy mi a helyzet". A közös képviselőként is dolgozó igazgató úgy fogalmazott: "Nem is értem, hogy történhet meg az, hogy egyesek ezt elmulasztják." Állítása szerint az általuk képviselt házak mindegyikén van jó állapotú hófogó.

Fotó: Csanádi Márton [origo]

Több köbméternyi hó több százezer forintnyi kárt képes okozni


Pár napja a VI. kerületi Bajnok utcában is megsérült egy autó, az érintett ház közös képviselője azt mondta az [origo]-nak, nincs hófogó az épületen. A képviselő ezt a pénzhiánnyal magyarázta. Azt is megkérdeztük, hogy legalább kitáblázták-e idejében a veszélyt. "Ma már ki van rakva" - felelte a képviselő.

A gyalogosok eddig megúszták

A behorpadt autók mellett Budapest belvárosban több járdán is láthatók háztetőkről lezúdult hókupacok. Ennek ellenére az elmúlt napokban szerencsére egyetlen bejelentés sem érkezett sérült gyalogosról vagy kerékpárosról az Országos Mentőszolgálathoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!