Dakar: Gordon ismét szakaszt nyert

Vágólapra másolva!
Az autósoknál bár Gordon újra győzni tudott, és Peterhansel elásta magát, mégsem történt semmi változás az összetettben. A motorosoknál Coma átvette a vezetést.
Vágólapra másolva!

Forrás: DPPI

Megérkezett a mezőny Nazcába, ahol még az eddigieknél is jobban fúj a szél. Mivel a tábort szó szerint a semmi közepén, homok-dombok között alakították ki, igencsak hasznát veszi mindenki a sálnak, síszemüvegnek és egyéb védelmet nyújtó öltözéknek. Az európai lapzártákat figyelembe véve a versenyzők egyre korábban rajtolnak el reggel, de például a motorosok esetében ez inkább könnyebbé teszi számukra a gyors haladást, lévén, hogy hajnalban nem olyan puha és forró a homok (sőt, kifejezetten hideg van a korai órákban).

A harmadik pozícióból rajtolt reggel Marc Coma, és mivel nem elsőként nyitotta a szelektívet, nem az ismeretlenben kellett botorkálnia. A 197 kilométeres szakasz végén a 21. győzelmét aratta, és még át is vette a vezetést az összetettben. A második helyen Barreda, a harmadikon Jordi Viladoms végzett, Despres csak a negyedik legjobb idővel tudta teljesíteni a mért szakaszt, és az abszolút értékelésben át kellett adnia az elsőséget Comának. A katalán most így 1 perc 35 másodperces előnnyel áll az élen két szakasszal a vége előtt, így továbbra is nyílt a verseny a motoros kategóriában.

Forrás: DPPI
Marc Coma újra vezet

Az autósoknál Gordon örült, Peterhansel aggódott - az amerikai megnyerte a 12. szakaszt, míg a francia elásta magát a homokban. Miután tegnap közel két órát veszített technikai gondok miatt, Robby Gordon a 22. helyről indult reggel. Mindez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a legjobb időt érje el, és ezzel megszerezze pályafutása hatodik Dakaros szakaszgyőzelmét. A második helyre az orosz Novitkskiy, a harmadikra pedig De Villiers érkezett be. Peterhansel 20 percet vesztegelt a homok fogságában a 145. kilométernél, és Roma is hasonló pácba került tíz kilométerrel arrébb. Az összetettben sok minden nem változott, Peterhansel előnye továbbra is húsz perc az élen, Roma és De Villiers követik a dobogón.

Forrás: DPPI
De Villiers tartja dobogós helyét

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős kisebb homokhegyet hordott el annak érdekében, hogy folytathassa a versenyt. A pilóta szerint a verseny egyik legnehezebb szakasza volt az Ariquepa és Nazca között. Sokan egyetértettek vele, ugyanis az élmezőnyből is csak nagyon keveseknek nem kellett elővenni a homokfutót és a lapátot. "Ásásszakmailag sokat fejlődtem, ez nem is kérdés. Ifjú koromban nem voltam képes ilyen rövid idő alatt elhordani egy ekkora nagy homokhegyet" - mondta Bunkoczi László, miután a páros a 32. helyen célba ért. A páros nagyon jól kezdte a szakaszt, amely néhány kilométer után a tengerparton vezetett végig - Szalay élvezte, hogy nagyon gyorsan lehetett autózni a homokban. Az egyetlen, ami aggodalomra késztette az olaj volt, ami csöpögött befelé az ablakon. Azt hitte a kormányszervó ment tönkre, de szerencsére nem, mert úgy nem tudtak volna végigmenni ezen a rettentő nehéz szakaszon.

Forrás: DPPI
Gordon ismét szakaszt nyert

"A tengerpart után bementünk egy dobálós részre, ahol már dűnék is voltak bőven, előttünk például rögtön ott ásott két kamion és két autó, úgyhogy nem tudtam a jó nyomon menni. El is akadtunk annak rendje és módja szerint, s bár odajött egy tucat perui, és lelkesen tolta a kocsit, azon kívül, hogy rendes dolog volt tőlük, annyit segített, mint halottnak a csók. Viszont a hideg víz, amit adtak, nagyon jólesett az ásás után" - mondta Szalay. Az Opel Dakar Team párosa ezután lendületesen folytatta az útját, de megint beért egy katlanba, ahol Kamazok és buggyk ástak. Szalayék is "elnéztek egy nyomot" (a kamionok addigra úgy szétjárták az utat, hogy a rossz is jónak tűnt), ennek megfelelően beleugrottak a fentebb már említett homokhegybe.

"Alaposan megütöttem a jobb könyökömet, amikor orral beleálltunk a homokhegybe, de ez még a legkevesebb volt, mert utána félórás ásás következett - mondta Szalay. - Ma reggel pont azt mondtam Lacinak, hogy Afrikában, amikor már csak három nap volt hátra a versenyből, már majdnem biztos volt, hogy célba érünk, itt meg. Itt meg imádkoztunk, hogy túléljük a mai napot, s most imádkozunk, hogy túléljük a holnapit. Várjuk nagyon a szervizcsapatot. A határon volt egy kis baj, nem tudtak rögtön átjönni, de késő estére a hírek szerint ideérnek, ami azért is jó, mert odaütöttük az autó elejét és hátulját is. Emellett szeretném megköszönni Sebestyén Sanyinak, hogy másfél napra kölcsönadta a szervizcsapatát, ugyanis a fiúk nélkül nehezen tudtuk volna teljesíteni a mai napot."Szombaton a verseny egyik legnehezebb szakasza vár a mezőnyre Nazca és Pisco között, amelyet a Szalay, Bunkoczi kettős az összetett 20. helyről vár.

Forrás: DPPI
Stacey-nek is voltak gondjai

A quadoknál ezúttal Marcos volt a gyorsabbik Patronelli, a 2010-es győztes 42 másodperccel ment jobb időt testvérénél, és mivel olyan nagy különbségek vannak az élen állók között az összetettben, a mai napi eredmények nem változtattak semmit az álláson az összetettben. A kamionoknál Gerard De Rooy idei ötödik győzelmét aratta, és az Ivecósok taroltak a szakaszon, mivel mind az első négy helyet megszerezték, sorrendben Stacey, Biaison és Adua követték az eredménylistán a hollandot. Két nap van már csak hátra az idei Dakar rallyból, a Nazca-Pisco és a Pisco-Lima szakasz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről