Egy rámenős autós a rendőröket is le tudja villogni

kék villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrség, rendőrautó
Vágólapra másolva!
Bárki fillérekért hozzájuthat egy kék villogóhoz, amelyet ugyan csak engedéllyel lehet használni, de sokan anélkül is megkockáztatják, hogy ezzel a trükkel kerüljék ki a dugókat. A lebukás veszélye nagy, de néhány rámenős autós olyan profi felszerelést rak össze, amellyel még a rendőröket is le tudja villogni. Aki engedély nélkül használt kékfénnyel okoz balesetet, az szinte biztosan megy a börtönbe.
Vágólapra másolva!

A KRESZ szerint a forgalom minden résztvevője köteles lehúzódni és biztosítani a megkülönböztető jelzést használó jármű továbbhaladását, és a zebrán átkelő gyalogosoknak is le kell mondaniuk az elsőbbségükről. Ez a fajta korlátlan előny nagy kísértés, nem csoda, hogy idén április közepétől kiemelt szabálysértésnek számít a megkülönböztető jelzések jogosulatlan használata, mert sokan visszaélnek vele. Hogy pontosan mennyien, azt a rendőrség sem tudja megbecsülni. Tavaly 68 autóssal szemben indítottak eljárást, ami viszont csak a jéghegy csúcsa lehet. Hiszen aki ügyes, gyakorlatilag csak akkor bukhat le, ha balesetet okoz.

A jelenlegi szabályozás szerint százezer forintos bírságra számíthat, aki megkülönböztető fényjelzést vagy hangjelzést adó készüléket jogosulatlanul szerel az autójára, vagy ilyen felszerelést a közterületen lévő gépjárműben birtokol. Tehát már egy szélvédő mögé helyezett kék lámpa miatt is büntetés jár. Az április közepétől szigorodó szabálysértési törvény a kiemelt közlekedési szabálysértések közé sorolja a megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülékek jogosulatlan beszerelését és használatát.

Megkülönböztető jelzés használható a rendőrség védett személyek szállítására rendszeresített gépjárművein, a katasztrófavédelmi Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) elnökének hivatali gépjárművén, továbbá a katasztrófaveszély esetén, illetve katasztrófahelyzetben a KKB elnöke által kijelölt szervezetek, a bányamentő szolgálatok, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium közérdekű feladatok ellátására rendszeresített gépjárművein.

Forrás: Lexus
Civil rendőrautókon jellemző a szélvédő és a hűtőrács mögé erősített villogó

Nem kell hatósági engedély a megkülönböztető fényjelzést adó készülék felszereléséhez a védett személyeket szállító és azt kísérő, zárt csoportban közlekedő gépjárművekre, viszont szükséges a sürgősségi vér- és szervtranszplantációs szállítást, a sürgősségi betegellátást végző szervek, a közművek által okozott súlyos veszélyhelyzet azonnali elhárítását végző szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, az önkéntes tűzoltó-egyesületek és a Legfőbb Ügyészség számára. A megkülönböztető jelzés használatát fel kell tüntetni a menetlevélben, tehát a sziréna és a kékfény használatának elvileg nyoma kell hogy legyen.

"Így könnyebb az életem"

"Hosszú évekig rendvédelmi szervnél dolgoztam, így tökéletesen tisztában vagyok azzal, milyen előnyökkel jár a megkülönböztető jelzés használata. Az sem mellékes, hogy megtanultam, hogyan kell mozognia a forgalomban egy szirénázó és villogó autónak, merre lehet helyezkedni a szétnyíló sorok között" - mondta egy neve elhallgatását kérő budapesti cégtulajdonos, aki saját bevallása szerint eddig szinte az összes autóját felszerelte megkülönböztető jelzéssel.

"Sokan nem veszik figyelembe - és ezen buknak le a legtöbben -, hogy csak olyan autóra érdemes felszerelni a villogókat és szirénát, amelyről el is hiszik, hogy azt egy politikus, kormányzati szerv vagy valamelyik fegyveres testület használja. Szintén nagy a lebukás veszélye akkor, ha valaki valami olcsó, gagyi villogót vesz, mert a rendőrök is tudják, milyen technikát használnak az erre jogosultak. Az autós kiegészítőket árusító boltokban kapható néhány ezer forintos kék lámpa például tuti bukta" - mondta. Ő csak a legjobb technikát veszi, ami nem olcsó, de utána a rendszer nagy részét át lehet rakni a következő autóba. Csak néhány tétel: egy tetőre rakható profi mágneses lámpa 60-80 ezer, a hűtőrácsba építhető LED-es villogó darabja 18 ezer, szélvédő mögé építhető villanófény 40-80 ezer, sziréna 40-50 ezer, vezérlő 30-100 ezer, mindezek beépítése 30-50 ezer.

A sziréna árát nagyban befolyásolja, hogy mekkora a teljesítménye. A rendőrség 100 watt körülieket használ, bizonyos kiemelt feladatokat ellátó egységek ennél nagyobb teljesítményűt. "Én is két 100 wattosat vettem, mert autópályán jól jön, ha messziről hallják. Ha mindezeket összeadjuk, szép nagy szám jöhet ki, ám mint említettem, a technika nagy része költöztethető. Az tény, hogy ez forintosítva nem igazán hozza be az árát, de persze nem is ez a cél, ehhez betegnek kell lenned" - állította.

Forrás: MTI
Amerikában a piros, Magyarországon a kék lámpa van a sofőr feje fölött

Megspórolod az ácsorgást a dugóban

A cégvezető azt mondja, tetőre rakható lámpát szinte alig használ, viszont a hűtőrácsba épített LED-sort és a szirénát rendszeresen. "Egyrészt megspórolod vele az ácsorgást a dugóban, másrészt arra is remek, hogy egy-egy erőszakosabban nyomuló autóst a helyére tegyél. A hatás garantált, de mint említettem, ehhez olyan autó is kell. Volt rá példa, hogy Budapesten szirénázva, villogva haladtam a buszsávban, majd amikor egy piros lámpán áthajtva elém kanyarodott a zöldhullámmal egy rendőrautó, az is lehúzódott".

"Ha valaki ésszel használja ezeket, és nem okoz balesetet, akkor szinte minimális a lebukás veszélye, nincs az a rendőr, aki megállít egy profi megkülönböztető jelzést használó nagy fekete autót, hiszen nem tudhatja, ki ül benne, és hova siet. Ha nagyon figyel, akkor rendszám alapján lekérheti az adatokat, de az évek alatt egyszer sem volt ebből problémám" - mondta emberünk. Előfordult olyan eset, hogy "este kiállt elém egy rendőr közúti ellenőrzés miatt, de csak egyet villantottam a hűtőrácsra szerelt kék-piros villogókkal, és már intett is, hogy meg se álljak".

"Korábban pár tízezer forintra lehetett valakit megbüntetni a jelzések jogosulatlan használata miatt, ami egy drága, nagy autó tulajdonosának nem volt visszatartó erő, ahogyan szerintem az sem lesz az, hogy ez bekerült a kiemelt szabálysértések közé. Mert mint említettem, ha valaki ügyes, szinte minimális a lebukás veszélye. Ami visszatartó erő lehet, az az, hogy ha balesetet okozol, ami nem csak anyagi kárral, hanem sérüléssel is jár, akkor egy életre elvágtad magad, mert szinte biztos, hogy börtönbüntetés a vége" - mondta a cégvezető.

A Kojak-lámpa története

Forrás: imcdb.org
Kojak használt először hordozható villogót a tévés nyomozók közül

A civil rendőrautók tetőre kicsapható villogója a hetvenes években terjedt el, addig csak a járőrkocsik tetejére szerelt fényhidat használták megkülönböztető jelzésként. A mágneses villogót a tévénézők az 1973-tól forgatott Kojak sorozatban ismerhették meg, így nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon, sőt még a rendőrzsargonban is Kojak-lámpaként terjedt el. Később minden krimisorozat kihagyhatatlan eleme lett az a mozzanat, ahogy a főszereplő kinyúl az ablakon, a tetőre erősíti a villogót, és már száguldhat is a bűnözők után. A technika fejlődésével a mágneses lámpákat felváltotta a műszerfalra, a napellenzőre vagy a lökhárítóra szerelhető LED-es megkülönböztető jelzés, amely sokkal jobban látható, de egy filmben kevésbé hatásos megoldás.



Saját kocsijukat tuningolják

Villogókból és szirénákból hatalmas a kínálat. Már kétezer forinttól kapható tappancsos vagy mágneses, kerek vagy áramvonalas kék lámpa, sőt a legújabb fejlesztésű LED-es villogókat is meg lehet rendelni, amelyek azonban csak távolról hasonlítanak a rendőrségnél használt eszközökre. Felkerestük a budapesti Motolight szaküzletet, ahol zavarba ejtően nagy árukészlet várt minket a különböző figyelmeztető és megkülönböztető jelzésekből. Az üzletvezető, Fehér Márton a villogók és szirénák megszállottja, maga is óriási gyűjteménnyel rendelkezik a világ különböző pontjain használt jelzésekből. "Ha lenne ilyen tantárgy, le is doktorálhatnék belőle" - mondja, miközben beköti saját, dekorációs célra tartott fényhídját egyenesen az amerikai T. J. Hooker sorozatból. Amerikában sikerült megszereznie egy leselejtezett szolgálati autóról, de a civil kocsikon használt Kojak-lámpát nem voltak hajlandóak eladni neki a boltban.

Rendőrök és diszkósok is veszik a kék villogókat - nézze meg a szaküzletben készített videónkat!

Magyarországon bárki vehet bármilyen hasonló felszerelést, de arra minden vevő figyelmét felhívják, hogy csak engedéllyel használhatják a megkülönböztető jelzéseket. "Gyakran jönnek be rendőrök, és a fizetésüket arra költik, hogy feljavítsák a rendőrség eszközeit, például kiegészítő villogót vesznek a szélvédő mögé, mert a fényhidat nem mindig veszik észre a tükörben, de a tűzoltóság és a mentők is gyakori vevők" - mondja Fehér Márton. "Diplomáciai autókhoz is itt szerzik be a felszerelést, de nem ritka, hogy diszkók dekorációit állítják össze itt kapható készülékekből" - teszi hozzá.

Az üzletvezető büszkén mutatja a Ford Focus rendőrautó-modellt. Ez pontos mása a rendőrségnél használt kocsiknak, amelyekre cége szerelte fel a komplett rendszert. "Én is sokáig vezettem villogós autót, kerületőrségben vettem részt, vérszállítással is foglalkoztam. Most is olyan autóm van, amit a rendőrség is használ civil kocsiként. Imádom a villogókat, csak azért hajlandó vagyok megnézni egy filmet, hogy lássam benne a rendőrautókat, de fáj a szívem, amikor a Hazárd megye lordjaiban fejre állítják Rosco seriff kocsiját, tetején a ma már szinte beszerezhetetlen fényhíddal" - teszi hozzá.

Forrás: imcdb.org
A Hazárd megye lordjai sorozatban is látható a klasszikus forgótükrös fényhíd

"A régi forgótükrös hidak csörögtek, zörögtek, ma már a LED-esek a legjobbak. Egy jobb minőségű híd többszázezer forintba kerül, de akár a földhöz is lehet vágni, a víz alatt is működik, és olyan takarékos, hogy egy átvillogott hétvége alatt sem szívná le egy autó akkumulátorát. A Cobra 11-ben látható, ahogy az autópályán száguldanak, egy profi mágneses villogónak kétszáz fölött is a tetőn kell maradnia, csak arra kell vigyázni, hogy a karosszéria ne alumíniumból legyen. Az autósboltban olcsón csak gyenge utánzatok vannak, ezek a filléres "Móricka-villogók" 40 km/h fölött leesnek az autóról, aki ilyennel próbálkozik, annak nemcsak a lebukással, hanem anyagi kárral is számolnia kell."

A biztonsági őrök sem villoghatnak közúton

Bár a legtöbb vagyonvédelmi cég tudatosan törekszik arra, hogy a szolgálati autóik hasonlítsanak a rendőrség járműveire, ám sok különbséget kell hagyni, hogy ne lehessen összekeverni őket és többnyire az autók tetején található villogók sem engedélykötelesek. "Egy adott szakmai területen tevékenykedő szolgáltatók igyekeznek a közös tevékenység okán önmagukat hasonló, ám mégis jól megkülönböztethető, pozícionálható szimbólumokkal, színvilággal megjeleníteni. A rendészetben szolgáltatást nyújtó cégek között gyakori a kék szín, amely már évtizedek óta köti össze a biztonságért, bűnmegelőzésért tevékenykedőket" - mondta el az [origo] kérdésére Lasz György, az egyik legnagyobb hazai vagyonvédelmi cég ügyvezető igazgatója.

Az In Kal cégcsoport gépkocsijainak tetején sem a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló 12/2007 (III.13.) IRM rendelet 1.§ a/ pontjában meghatározott kék (kék-vörös), sem a rendelet 1.§ b/ pontjában meghatározott sárga fényjelzést adó készülékek nem találhatóak. Az egyes gépkocsikon látható, fehér színű fény kiadására alkalmas fényhidak használatára csak magánterületnek minősülő, közforgalom számára meg nem nyitott, általunk őrzött objektumokban vehetőek igénybe."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről