Vágólapra másolva!
69 éves korában meghalt Joe Bryant, a néhai NBA-legenda, Kobe Bryant édesapja.

A philadelphiai La Salle Egyetem kosárcsapatának edzője, Fran Dunphy számolt be arról, hogy Joe Bryant nemrég súlyos agyvérzést kapott. Halála négy és fél évvel azután következett be, hogy fia, az ötszörös NBA-bajnok, kétszeres olimpiai aranyérmes Kobe Bryant és unokája, Gianna helikopter-balesetben meghalt.

Utah Jazz v Los Angeles Lakers, Game 2
Kobe Bryant és apja, Joe Bryant 2010-ben
Fotó: Getty Images via AFP

Fiához hasonlóan Joe Bryant is szép karriert futott be kosárlabdázóként, az NBA-ben összesen nyolc szezont játszott, többek között a Philadelphia 76ers, a San Diego Clippers és a Houston Rockets csapatában, majd később kilenc évet Olaszországban kosarazott, végül Franciaországban fejezte be pályafutását, 1991-ben. 

Az NBA-ben összesen 5252 pontot dobott, meccsenként 8,7-es átlaggal, emellett 2441 lepattanót gyűjtött.

Egy évvel a visszavonulása után edzőnek állt a pennsylvaniai Akiba Hebrew Academy magániskolában, a következő évben viszont visszament a philadelphiai La Salle Egyetem csapatához segédedzőnek – akárcsak Kobe Bryant, Joe Bryant is itt kezdte bontogatni a szárnyait, mielőtt az NBA-be jutott volna. Három évvel később, 1995-ben, amikor Kobe-t draftolták az NBA-be, úgy döntött, hogy felfüggeszti edzői pályafutását, hogy minden meccsen segíthessen fiának.

2003-ban aztán visszatért, 23 évnyi edzői karrierje során pedig többek között a Los Angeles Sparks, a Las Vegas Rattlers és a Boston Frenzy trénere is volt, de Japánban és Thaiföldön is edzősködött.

Bryant édesapja nagy édességkedvelő hírében állt, ezért ragadt rá a "Jellybean" becenév még fiatal korában.

Amikor 1975-ben a Philadelphia 76ershez igazolt, nem sokkal később feleségül vette Pamela Coxot – az egykori NBA-sztár, Chubby Cox nővérét – akitől három gyereke született: Sharia, Shaya és az egyetlen fiúgyermeke, Kobe. Amikor Kobe a Lakersbe igazolt, és elindult a Hall of Fame felé vezető úton, a kapcsolatuk megromlott. Amikor Kobe és lánya, Gigi 2020 januárjában hét másik ember társaságában lezuhant a helikopterrel, Joe Bryant nem is kommentálta az eseményeket.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről