Külföldön árulják a magyar rendőrautókat

Ford Focus rendőrautó
Vágólapra másolva!
Elárasztották a külföldi kereskedéseket a volt rendőrségi Ford Focusok. Könnyű kiszúrni őket a jellegzetes „extrákról“.
Vágólapra másolva!

Akik 3-5 éves családi kombi után kutatnak a neten, jó eséllyel futnak bele az egykori fehér rendőrségi Focusokba, amelyekből jelenleg külföldön nagyobb a kínálat, mint itthon. A mintegy 1500 darab fehér kombit annak idején nem vásárolta meg a rendőrség, hanem három évre vagy - a meghosszabbítás egyedi eseteit kivéve - 120 ezer kilométerre bérelte a hatóság egy flottakezelő cégtől. A futamidő lejárta után a flottakezelő kereskedőknek értékesítette tovább a Fordokat, amelyek közül jó néhány külföldre kerül. Az egyik legnagyobb német használtautós portálon, a mobile.de-n több tucat volt magyar rendőrautót találni 5600 és 7600 euró közötti árakon. Ez egyébként szinte hajszálra megegyezik a hazai árakkal, igaz nálunk jóval szerényebb a kínálat rendőrségi Focusokból. A használtauto.hu-n jelenleg hat egykori szolgálati Fordra bukkantunk 1,7 és 2,2 millió forint között.

Nem kell sokat keresgélni, hogy egy ilyen fehér Focus kombira bukkanjunk egy külföldi kereskedés kínálatában. A fényszórómosó és a két tetőantenna már messziről árulkodó. Ezt a példányt - sok másik magyar Focusszal együtt - egy cseh kereskedés kínálja 5645 euróért. Forrás: mobile.de

Annak idején mi is kipróbáltunk egy rendőrségi Focust, amely a szolgálati idejét letöltve civil vevőre várt. A rövid tesztre kapott fehér kombi meglepően jó állapotban volt, de volt néhány bosszantó apróság, ami a szolgálati idő emlékét őrzte. Ilyen volt például a kilyukasztott - majd utólag ledugózott - tető és műszerfal, és az átlagosnál némileg jobban lelakott utastér, ahol főleg a kilincsek és az ablakemelők árulkodtak a nagyobb igénybevételről.

A rendőrségi Focusokat meglehetősen könnyű kiszúrni a kínálatból, még annak ellenére is, hogy közel tökéletesen és szinte nyom nélkül visszaalakították őket. Kívülről a fényszórómosó és a két tetőantenna árulkodó, míg az utastérben a Balupunkt hifi és a fém csomagtérelválasztó rács valamint védőtálca utal a szolgálati múltra. Természetesen ezeket könnyű eltávolítani, de a fényhíd kábelei miatt kilyukasztott tető már biztosabb pont, akárcsak a motor alulról védő fémlemez, ami szintén a rendőrség kérésére került a Focusokra. A szolgálati múlt sokakat eltántoríthat a vásárlástól, pedig a rendszeresen márkaszervizben karbantartott Focusok közül ki lehet fogni kifejezetten megkímélt példányokat, szóval nem jelentenek sokkal nagyobb zsákbamacskát, mint egy hasonló korú használt Focus.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről