Az autózás történetének egyik legfontosabb embere magyar, ma 140 éve született

Ford T-modell futószalag autógyártás
Ez a végszerelde, már majdnem készek a Bádod Böskék. 1908-ban még 1850 dollárt kellett fizetni érte, 1926-ban a tömegtermeléssel már csak 380-at
Vágólapra másolva!
Száznegyven éve, 1881. február 3-án született Galamb József gépészmérnök, az amerikai Ford autógyár első főmérnöke, a legendás T-modell tervezője.
Vágólapra másolva!

Ötgyermekes makói parasztcsaládban született, iskoláit is szülővárosában kezdte. A kiváló képességű fiú még a szegedi Állami Fa- és Fémipari Szakiskola harmadik osztályába járt, amikor felvették a budapesti Állami Felső-Ipariskolába (a BMF Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar jogelődje). Ma üzemmérnökinek megfelelő oklevelének megszerzése után a Diósgyőri Vasgyárban lett műszaki rajzoló, majd 1901-ben műszaki altisztként a haditengerészethez vonult be, ahol parancsnoka Horthy Miklós sorhajóhadnagy volt.

Érdeklődését felkeltette a születőben lévő autógyártás, ezért leszerelése után Aradon, a Magyar Automobil Rt.-nél helyezkedett el, vállalati ösztöndíjjal bejárta Európát. A legtöbbet a frankfurti Adler autógyárban tanulta, ahol motorok összeszerelésére alkalmazták - ez akkoriban egyetlen ember feladata volt.

Ez a végszerelde, már majdnem készek a Bádog Böskék. 1908-ban még 1850 dollárt kellett fizetni érte, 1926-ban a tömegtermeléssel már csak 380-at Forrás: Ford

1903-ban tapasztalatot gyűjteni hajózott át Amerikába, de az 1904-es Saint Louis-i autóvilágkiállítás olyan mély hatást tett rá, hogy az Újvilágban maradt. Először a luxusautókat készítő clevelandi Stearns autógyárnál helyezkedett el, majd 1905 őszén az amerikai autógyártás születő fellegvárába, Detroitba költözött. Három helyre is beadta álláskérelmét és egy nap leforgása alatt mind a háromtól kedvező választ kapott, ő végül 1905. december 11-én a mindössze két éve alapított, 300 alkalmazottat foglalkoztató Ford cég tervezői ajánlatát fogadta el.

A vállalat akkor még máshol gyártott alkatrészekből szerelt össze automobilokat, Galamb dolgozott az A- és az N-modellen is. (Ford első gyártmányát az A betűvel jelölte, és így haladt tovább az ábécében, egész a huszadik, T-modellig, bár ezek nem mindegyike került gyártásba.) Henry Ford akkor figyelt fel Galambra, amikor az újratervezte az N-modell hűtésrendszerét, és rögvest elő is léptette főmérnökké.

Helytakarékosságból nemcsak a padlón, hanem a tető alatt is futottak szállítószalagok Forrás: Ford

Amikor Ford úgy döntött, olcsó és könnyen kezelhető népautót fog készíteni, a tervek kidolgozásával C. Harold Willst és Galambot bízta meg. Galamb első feladata egy új tengelykapcsoló kifejlesztése lett, a híres bolygóműves váltón fél évet dolgozott, elképzeléseit fekete iskolai táblára vázolta fel a hintaszékben ülő Fordnak. A T-modell volt az első sorozatgyártásban, futószalagon készülő autó, első eladásra szánt példánya 1908. október 1-jén gördült le a gyártósorról.

A Tin Lizzie (Bádog Böske) néven is emlegetett autó átformálta Amerika és az autózás képét. Húsz évig gyártották az egyszerűen kezelhető, megbízható és kedvező árú T-modellt, 1918-ban az összes amerikai autó fele T-modell volt. Összesen 15 és félmilliót adtak el belőle, 1999-ben az Évszázad Autójának is megválasztották és még mindig kilencedik a legnagyobb példányszámban eladott személyautók listáján.

A cikk még nem ért véget, lapozzon!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről