Több év börtönt kaphat, aki büntetőfékezik a magyar utakon

dugó, közlekedés, forgalom, autó, belváros, Budapest, Blaha Lujza tér
Vágólapra másolva!
Az ittas vezetés, a büntetőfékezés és a piroson áthajtás a három legfőbb szabálysértés, amelyeket a magyar autósok a legveszélyesebbnek tartanak.
Vágólapra másolva!

A magyarok az ittas vezetést (97%), a büntetőfékezést (96%) és a piroson áthajtást (96%) tartják a legveszélyesebb szabálysértéseknek – derült ki a Magyar Suzuki és az Ipsos közös, reprezentatív lakossági felméréséből. A járművezetők hibájából adódó balesetek 10 százaléka következett be alkoholos befolyásoltság miatt 2020-ban. A büntetőfékezés és a piroson való áthajtás miatt bekövetkezett balesetekről nem vezetnek statisztikát, de

a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt akár hároméves szabadságvesztéssel is büntethetők.

A kutatásban részt vevők 95 százaléka nagyon balesetveszélyesnek tartja, ha rossz állapotú járművel közlekedünk. Az autók műszaki hibája miatt történt személysérüléses közúti közlekedési balesetek aránya ugyanakkor kevesebb mint egy százalék volt 2020-ban Magyarországon.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyarok 92 százaléka nagyon balesetveszélyesnek tartja az indexhasználat elmulasztását.

A vezetés közbeni dohányzást és evést (64%), a zebrán kívüli átkelést (68%), a leállósáv használatát (69%), a jobbra tartás elmulasztását (75%) vagy a hangos zenehallgatást (75%) tartjuk a legkevésbé veszélyesnek.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok 75 százaléka szerint elengedhetetlen betartani a KRESZ-t, 73 százalékuk úgy véli, hogy sok baleset a szabályok figyelmen kívül hagyása miatt történik. A többség szerint fontos a szabálykövetés a biztonságos közlekedés érdekében, de ezt meglátásuk szerint nem követi átgondolt, felelősségteljes viselkedés a gyakorlatban.

Egy hasonló témájú európai kutatás is alátámasztja, hogy vannak, akiknek a KRESZ csak irányadó.

Az európai autóvezetők 52 százaléka azért sérti meg a közlekedés szabályait, mert ezeket nem mindig érzik koherensnek vagy életszerűnek.

29 százalékuk véli úgy, hogy bizonyos előírások csak azért vannak, hogy büntetéseket, bírságokat szabhassanak ki azokra hivatkozva. 22 százalékuk érzi úgy, hogy ők annyira éberek, hogy nem kell betartaniuk bizonyos szabályokat. Sőt, 10 százalékuk szerint mindenkinek a saját szabadsága eldönteni, hogy betartja-e a KRESZ-t.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!