Négyévszakos gumi: elektromos autóhoz is megfelelő?

Vágólapra másolva!
A négyévszakos gumi ma is nagy népszerűségnek örvend, ám használatukat a mai kor embere nem mindig választja meg megfelelő módon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan külterületre is gyakran használják a takarékos megoldást, pedig tény, hogy elsősorban városi autózáshoz bizonyul megfelelőnek. De mi a helyzet akkor, ha elektromos autókról van szó? 
Vágólapra másolva!

Az elektromos és a hagyományos autógumik között az a hasonlóság, hogy mindegyik esetében a lehető legjobb teljesítményt szeretnénk elérni autósként. Nem mindegy a fogyasztás és a komfortos vezetésélmény sem. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az elektromos autók eltérő jellemzőiknél fogva a gumiabroncsokkal kapcsolatban is másféle követelményeket támasztanak. Ez a négyévszakos gumi és a téli abroncs esetében sincsen másként.

Nagyobb súly, másféle abroncsok?

Az elektromos autók elsősorban környezettudatosságuk miatt kedveltek, de természetesen a horror üzemanyagárak is elgondolkodtatják a mai kor autósait. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy az elektromos járművek nagyobb súllyal rendelkeznek, mint hagyományos társaik. Az extra súly plusz terhelést jelent az abroncsok számára, így azoknak erős oldalfalakkal kell rendelkezniük. Nem csupán a terhelhetőség lényeges, hanem a futófelület kialakítása is. Ez határozza ugyanis meg a tapadást és a gördülési ellenállást, melyek korántsem elhanyagolható tényezők a téli időszakban. Mivel az elektromos autók csendes működést biztosítanak, ezért nyilvánvaló elvárás a gumikkal szemben is a csendes funkcionálás.

Forrás: pixabay

Négyévszakos gumi vagy téli gumi?

A kérdés örök, és ez akkor sincsen másként, ha elektromos autókról van szó. Nem csak pénz kérdése, hogy milyen gumival szereltek az elektromos járművek a téli időszakban. Az autóhasználati szokások szintén jelentősen befolyásolják azt, hogy milyen típus mellett érdemes letenni a voksot. Alapvetően tény, hogy a havas, hideg, nedves, latyakos, gyakran lefagyott útviszonyok közepette a téli gumi váltja csak be a hozzá fűzött reményeket. A négyévszakos gumi kétségkívül vonzó kompromisszumnak bizonyul, ráadásul esetében az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicserét is megspórolhatjuk. Rendkívül fontos azonban, hogy a közlekedési viszonyokról ne feledkezzünk meg. Ha hegyvidéki körülmények között vezetünk, vagy korán útnak indulunk, amikor még le vannak fagyva az utak, akkor bizony a téli abroncs a leginkább alkalmas.

Csendes, teherbíró abroncsok

Az elektromos járművek csendessége gyakorlatilag maga után hozza azt, hogy az útzaj sokkal jobban hallatszik. Ez ellen nem sokat lehet tenni, hiszen a gépjármű sajátosságaiból adódóan a menetzaj egyébként is hallatszani fog. Amire inkább érdemes hangsúlyt helyezni, az nem más, mint a gumi megfelelő kialakítása, az évszakhoz passzoló megválasztás. A csendességről rendszerint az olyan abroncsok gondoskodnak, melyek nagyobbak, szélesebbek hagyományos társaiknál. Elektromos autóval rendelkezőknek tehát javasolt olyan abroncsok között nézelődni, melyek kifejezetten ehhez alkalmasak.

A biztonság kérdése mellett viszont biztosan nem mehetünk el, hiszen nyilvánvaló igény, hogy meg is érkezzünk úti célunkhoz. A gépjármű rendszeres ellenőriztetése, az évszaknak megfelelő abroncs használata legalább olyan lényeges, mint az, hogy milyen állapotban van a választott gumi. A 7 fok környékén már mindenképpen a téli változat javasolt, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a négyévszakos verzió is egyfajta opciót kínál. A takarékosság jegyében még mindig sokan választják ezt a típust, de a szakemberek elsősorban városi közlekedéshez javasolják. A négyévszakos gumi is megfelelő opció lehet a közlekedési szokások függvényében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!