A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
15:50VívásFrance-Hungary
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Rossz hír a gyorshajtó autósoknak: már büntetik a traffipax-előrejelzőket

Fotó: Gulyás Péter (Origo)
Vágólapra másolva!
Több országoban is törvénysértő a rendőri ellenőrzések webes megosztása, például a Waze applikációban is.
Vágólapra másolva!

Megtették az első lépéseket a spanyol hatóságok azok ellen, akik információkat osztanak meg arról, adott pillanatban hol végez sebességellenőrzést a rendőrség – számolt be róla a Kreszvaltozas.hu portál. Coruña városában már két ügyben is bírságot szabtak ki. Az egyiket egy népszerű navigációs alkalmazásra vetették ki, a másikat egy olyan magánszemély kapta, aki különböző WhatsApp-csoportokban több mint 15 ezer felhasználót látott el információkkal arról, hol kell rendőrségi ellenőrzéstől, sebességméréstől tartani.

Mindkét esetben arra a spanyol jogszabályra hivatkoztak a hatóságok, amely kategorikusan tiltja a hatóságok és azok képviselőinek személyes és szakmai adatait közzétenni. Az ilyen adatok megosztása bűncselekménynek minősül Spanyolországban. 

A hatóságok a törvényes rendőrségi akciók akadályozásának tekintik a közúti ellenőrzések pontos helyének közzétételét, 

mivel ezek a megosztott információk nemcsak a „közönséges gyorshajtókat” segíthetik elkerülni, hogy megbírságolják őket, hanem a bűnözőket és terroristákat is abban, hogy elmenekülhessenek a hatóságok elől, kikerülhessék az ellenőrző pontokat.

traffipax
Fotó: Police.hu

A coruñai rendőrség fellépése után Spanyolország szerte más rendőrőrsök is feljelentéseket tettek a fenti gyakorlatot követő magánszemélyek és szervezetek ellen. A spanyol közlekedési hatóság pedig olyan új jogi intézkedések bevezetésének a lehetőségét vizsgálja, amelyek szigorúbb szankciókat tennének lehetővé a jövőben az előrejelzésekért. Elsősorban a WhatsApp-csoportok adminisztrátorait vennék célba, de mindenki más is számíthatna a szankciókra, aki a rendőrség mozgásáról oszt meg információkat.

A Waze hamis biztonságérzetet ad

A 2009-ben útjára indított Waze közösségi közreműködésre építő navigációs applikációnak például ma már több mint 140 millió felhasználója van világszerte. Eredetileg azzal a szándékkal hozták létre, hogy megkönnyítsék az utazók életét, mozgását az utakon. 

Már a kezdetékben is több volt, mint egyszerű navigációs rendszer.

Lehetőséget adott arra, hogy bárki megossza az információit, útlezárásokról, balesetekről és a rendőrség mozgásáról is. Ez utóbbi funkciója tette sokak számára különösen hasznossá ezt az eszközt. Már nemcsak a mérőhely közelében a szembejövők villogásából lehetett tudni, hogy „valahol a közelben mérnek a rendőrök”, hanem kilométerekkel előre az alkalmazásból. 

Sőt, a Waze legújabb frissítése már a különböző rendőrségi kamera- és ellenőrzéstípusok megkülönböztetésére is lehetőséget biztosít.

Fotó: Gulyás Péter (Origo)

A magyar rendőrség sem nézi jó szemmel, hogy a Waze alkalmazásban egyesek előre jelzik a sebességmérő helyeiket, ismerte el nyilatkozva Berzai Zsolt alezredes, az ORFK balesetmegelőzési osztályvezetője, de túl sokat nem tudnak tenni ellene. Berzai emlékeztetett rá, a rendőrség évekkel ezelőtt épp azért szüntette be azt a gyakorlatot, amelyben előre bejelentették a sebességmérések helyét, mert azt tapasztalták, hogy a megjelölt helyek előtt mindenki hirtelen lelassított, majd kissé távolabb, újra túllépte a megengedett sebességet. Emiatt viszont a rendszer balesetveszélyessé vált.

Árpád híd traffipax
Fotó: Police.hu

Az alezredes arra is felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatás ma már hamis biztonságérzetet ad azoknak az autósoknak, akik szeretnek tempósan közlekedni. Köztudomású tény, hogy 

a rendőrség ma már korántsem csak a fix sebességmérő kapuknál és rendőrség feliratú autókból méri a közlekedők sebességét.

A legmodernebb eszközöket használják, amelyekkel menet közben is képesek sebességet mérni, akár civil autókból, kamionokból is.
Meglehet, hogy a Waze jelzése szerint az adott úton nincs sebességmérés, pedig épp a gyorshajtó mögött halad egy Pofátlan(tan)ító kamerás civil autó. Mivel, ha más súlyos szabályszegés nem indokolja, az ilyenekből nem állítják meg a gyorshajtókat, csak napokkal később derül ki a mérés ténye, mikor a sofőr megkapja a határozatot és a bírságcsekket.

Mely országokban tilos előre jelezni?

Az Egyesült Államok több államában is törvény tiltja a rendőri ellenőrzéseket előre jelző applikációk használatát és a hatóságok igyekeznek is betartatni a vonatkozó rendelkezéseket. Európában mások mellett 

a német, a francia és az osztrák jogszabályok is tiltják a rendőrségi ellenőrzésekkel kapcsolatos információk megosztását,

és büntetik is a szabályok megszegőit, ha rajtakapják őket és bizonyítani tudják a használatát. Ausztriában a hatóságok a rendőrségi ellenőrzések helyszíneit megosztó oldalakat is figyelik.

Összességében elmondható, hogy a Waze hamis biztonságtudatot kelt a felhasználókban azzal, hogy elhiteti, ha senki nem jelezte, akkor az adott úton nincs is ellenőrzés. Másfelől a rendőrségek ma már Európa-szerte mind több civilnek látszó járművet és drónt használnak forgalom ellenőrzésére, amiket a közlekedők nem észlelhetnek, így nem is jelezhetnek előre.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!