Rekord alacsony fogyasztással szelte át az Egyesült Államokat az öntöltő Prius

Fotó: Toyota
Vágólapra másolva!
Wayne Gerdes 5167,6 km-t tett meg Los Angeles és New York között 2,52 l/100 km-es fogyasztással. Az autó egy öntöltő hibrid Toyota Prius volt.
Vágólapra másolva!

Amíg mifelénk már csak plug-in hibrid hajtással árulják az aktuális Prius-generációt, Észak-Amerikában öntöltő hibrid hajtással is elérhető az autó, ennél a 2,0 literes benzinmotort használó hajtás rendszerteljesítménye 194 lóerő. Egy ilyennel, egészen pontosan alap felszereltségű LE változattal hajtott a rekordautózásairól ismert Wayne Gerdes Los Angelesből New Yorkba, az 5167,6 km-es távon pedig 2,52 l/100 km-es átlagfogyasztást ért el, jelentősen alulmúlva a gyári fogyasztási adatokat (4,1/4,2/4,1 l/100 km az USA szabvány szerint). Ezt az értéket a Guinness világrekord-alacsony értéknek ismeri el.

Fotó: Toyota

Az út során Wayne Gerdes 2133 méteres tengerszint feletti magasságot ért el, és átkelt a Mojave sivatagon is, ahol a hőmérséklet meghaladta a 40°C-ot, majd a Mexikói Öböl felől érkező erős széllel is megküzdött. Gerdes szerint alapvető az alapos tervezés, illetve a rugalmasság, hogy szükség esetén ott a helyszínen tudjon reagálni az ember a körülményekre. Kulcsfontosságú volt az alacsony fogyasztás elérésében, hogy a megállásoknál fékenergia-visszatermeléssel lassult amíg csak lehetett.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!