Villanymotorosra átszerelhető szuperautóval újít az Oilstainlab

Fotó: Oilstainlab
Vágólapra másolva!
Klasszikus versenyautó-építési elvek alapján készül az Oilstainlab HF-11, ami villanyautóként jövőbe mutató.
Vágólapra másolva!
Fotó: Oilstainlab

Nem példa nélküli, hogy egy szuperautónak van belső égésű motorral szerelt és akkumulátoros-elektromos változata is, az Oilstainlab nevű startup újítása annyi, hogy ugyanahhoz az autóhoz kapja a kétféle hajtást az ügyfél, aki a hátsó segédváz cseréjével – megfelelően felkészült műhelyben 1 nap alatt kivitelezhető – döntheti el, hogy a magas fordulaton dolgozó/üvöltő szívó boxermotort, vagy az azonnali nyomatékkal csábító villanymotort akarja használni.

Fotó: Oilstainlab

Maga az autó, az Oilstainlab HF-11 a klasszikus versenyautó-építési elvek szerint készül, a karbon utascellához elöl-hátul segédváz csatlakozik, amihez a technikát rögzítik. Belső rugóstagos (Öhlins) felfüggesztéseket használnak acél fékekkel (elöl 394 mm-es tárcsa 6 dugattyús nyereggel, hátul 390 mm-es tárcsa 4 dugattyús nyereggel), a kományszervo elektromos – akár ki is kapcsolható. A hátsó segédváz cseréjével lehet váltani a benzin- és a villanymotor között, mert mindkét hajtást úgy valósították meg, hogy azon belül elfér az összes eleme.

Fotó: Oilstainlab

A benzinmotor 6 hengeres boxer alapesetben 4,6 literes lökettérfogattal és 600 lóerős teljesítménnyel, ennek leszabályozási fordulata 9000/perc. Lehetőség van jobban kihegyezett erőforrásra is, az Oilstainlab ígérete szerint 5,0 literes, akár 12 000/perces fordulaton dolgozó blokkot is tudnak adni. Az alternatívát az akkumulátoros-elektromos hajtás jelenti, amiről annyit tudunk, hogy annak 1200 lóerő a rendszerteljesítménye. Mindössze 25 darab HF-11-est készítenek, a vételár 1,85 millió dollár, de a vásárló legalább nyugodtan használhatja majd az autóját, mert annak 115 mm, tehát a mai autókkal összemérhető a hasmagassága, ami a szuperautók világában kiemelkedő értéknek számít.
 

Fotó: Oilstainlab

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!