A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kislexikon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

atomóra
Olyan berendezés, amelyben az abszolút nulla fok közvetlen közelébe hűtött céziumlabda periódusidejét mérik meg rendkívüli pontossággal. Az Amerikai Mérésügyi Hivatalban működő NIST F1 atomórában összesen hét lézernyaláb 'dolgozik' azért, hogy az óra pontossága 2x10-15 lehessen.

Doppler-elv
A megfigyelő és a sugárforrás relatív mozgásából származó hatás, melynek értelmében a sugárzás hullámhossza megváltozik. Ha a sugárforrás távolodik/közeledik a megfigyelőtől/höz, akkor a megfigyelő által detektált frekvencia kisebb/nagyobb lesz, mint nyugvó forrás esetén lenne.

elektromágneses sugárzás
Töltéssel rendelkező rezgő részecskék által kibocsátott sugárzás. Az üres térben fénysebességgel terjedő sugárzásban az elektromos és mágneses térerősség vektora egymásra és a sugárzás terjedési irányára merőlegesen rezeg. Magában foglalja a látható fény mellett a röntgen, az ultraibolya, a látható, az infravörös és a mikrohullámú tartományokat is, melyek mindegyikében lehetséges a lézerműködés.

felbontó képesség
Egy optikai rendszer azon képességét értjük alatta, hogy mennyire jól képes a tárgy két egymáshoz közeli, de különálló pontját különálló képpontokká leképezni. A felbontó képességet gyakran vonal/mm-ben adjuk meg, azaz megmondjuk, hogy milyen sűrű vonalsorozat két egymás melletti tagját tudjuk az optikai eszközünkkel különállónak leképezni.

félig áteresztő tükör
Olyan tükör, mely a rá eső fény nagyobbik részét visszaveri, miközben a fennmaradó, jól meghatározott részét átereszti. Ilyen tükör a lézerek ún. kilépő tükre, amelyen keresztül a lézernyaláb elhagyja a rezonátort.

félvezető lézer
A félvezető vagy dióda lézerben az optikai erősítő közeg egy félvezető anyag, mint pl. a gallium-arzenid. Jóllehet, e lézerek méretüket tekintve a miniatűr lézerek közé tartoznak, ám kiemelkedően magas hatásfokuk és alacsony áruk miatt igen elterjedtek korunk távközlési eszközei között.

femtomásodperc
10-15 másodperc, azaz a másodperc milliomod részének egy milliárd része. Talán szemléletesebb az a kép, mely szint ennyi idő alatt a 300000 km/s sebességgel terjedő fény is csupán 0,3 mikrométer távolságra, azaz egy közepes hajszál vastagságának kevesebb, mint századrészéig jut.

fénydetektor
A ráeső fénysugárzás érzékelésére szolgáló eszköz.

festéklézer
A lézerek azon családja, melyben az aktív közeg egy festékoldat. Jellemzően rövid fényimpulzusokat állít elő, melyek hullámhossza a festékanyagra jellemző tartományon belül változtatható/hangolható.

GPS
A globális helymeghatározó rendszer angol kifejezés (Global Positioning System) rövidítése. A mérés lényege az, hogy a Föld körül 20 ezer km magasságban keringő 24 mesterséges hold közül 4 segítségével meghatározható a vevőegység térbeli pozíciója, vagyis annak földrajzi szélessége, hosszúsági foka és tengerszint feletti magassága.

kényszerített emisszió
Egy 1917-ben Einstein által elméleti meggondolások alapján megjósolt jelenség, amely lehetővé teszi fotonok sokszorozását. A folyamat során a megfelelően választott optikai erősítő közeg a gerjesztő foton elnyelődésére úgy reagál, hogy két, a gerjesztő fotonnal azonos hullámhosszú, rezgési fázisú és rezgési síkú fotont sugároz ki, melyek terjedési iránya megegyezik a gerjesztő fotonéval.

koherencia
A lézerfény egy fontos tulajdonsága. Azt jelenti, hogy a lézernyaláb fotonjai mind térben, mind pedig időben azonos rezgési fázisban vannak. A koherens nyalábok interferenciára képesek, s így elengedhetetlenek olyan alkalmazások esetén, mint pl. a holográfia.

LASIK
A LAser in SItu Keratomilleusis angol kifejezésből származó rövidítés. Egy műtéti eljárást fed, melynek során az éleslátás eléréséhez szükséges lencsét a szaruhártyából lézer segítségével alakítják ki.

lézer
Eredetileg a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation angol kifejezésből alkotott betűszó, mely kényszerített emisszióval történő fényerősítést jelent. Lézernek nevezünk minden olyan eszközt, melyben a tükrökkel határolt optikai üregbe/rezonátorba zárt optikai erősítő közeg kényszerített fénykibocsátás útján erősíti a rezonátorba belépő fénynyaláb intenzitását.

LIDAR
A radar szinonímájaként képzett angol betűszó (LIght Detection And Ranging), mely olyan rendszereket jelent, melyek a légköri szennyezések nyomon követéséhez mikrohullám helyett fénysugarakat használnak. Abban az esetben, ha a fényforrás lézer, az eszközt vagy lézer radarnak, vagy angol nyelvterületen LADAR-nak is szokták hívni.

mikrokeratom
Egy gyaluhoz hasonló, rezgő nyelves motorizált kés, mellyel a szemsebész a kb. fél milliméter vastag szaruhártyából egy 0,15 mm vastagságú lebenyt vág ki/hámoz le.

nyalábosztó
Olyan optikai eszköz, mellyel egy fénynyaláb két vagy több különálló nyalábra bontható. Jó példa lehet a nyalábosztóra egy vékony üveglemez is, hisz ha megfelelő szögben a nyaláb útjába tesszük, akkor azt visszavert és átmenő nyalábokra bontja. Nyalábosztó bontja piros, zöld és kék komponensekre a videokamerába érkező összetett fehér fényt is.

optikai erősítő
Olyan anyag, mely az optikai rezonátort kitöltve a kényszerített emisszióval lejátszódó fotonsokszorozásért felelős. Aktív közegnek is hívják, és a lézer szó jelzői gyakran utalnak e közeg tulajdonságára, például halmazállapotára (pl. gáz vagy szilárdtest lézer) vagy anyagi minőségére (pl. félvezető lézer, festéklézer).

optikai szál
Legtöbbször üvegből vagy műanyagból húzott vékony szál, mely egy nagyobb törésmutatójú magból és egy ezt beburkoló köpenyből áll. Az optikai szálakban a fény, teljes visszaverődés útján, csekély veszteséggel terjedhet.

rezonátor
Az a tükrökkel határolt optikai üreg, melyben a lézerműködés bekövetkezik. A rezonátor tartalmazza a lézer aktív közegét, és két egymással szemben elhelyezkedő sík- vagy gömbtükröt, melyek közül az egyik közel 100%-os, a másik pedig ún. félig áteresztő tükör.

törőképesség
Egy optikai lencse törőképességén fókusztávolságának reciprokát értjük. Minél erősebben képes egy törőfelület vagy lencse a ráeső sugarak összegyűjtésére, annál nagyobb a törőképessége. A törőképesség szokásos neve még a törőerősség, vagy dioptria.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!