A programsorozatot tavaly indította a Vinoport Magazin. Megpróbálták a lehetetlent, összefogást teremteni egy közös ügy érdekében. A kereskedőket, éttermeseket, borbárokat igyekeztek meggyőzni, hogy csatlakozzanak, és együtt lendítsék a magyar fajta népszerűségét. Meglepő módon sikerült nekik, sosem látott egység kovácsolódott. Konkurens kereskedők, rengeteg vendéglátó egység igyekezett a maga eszközeivel segíteni. Mindezt önzetlenül tették, ami manapság nem gyakori.
A furmint autochton fajtánk, hungarikum, de két arca van. Igénytelenül, túlterhelten művelés mellett gyenge bort ad. Megfelelő tudatossággal, igyekezettel viszont csúcsborokat lehet készíteni terméséből. Bizonyosan alkalmas arra, hogy a világnak megmutassuk saját arcunkat, és ezzel visszahelyezzük Magyarországot a bortérképre.
A furmint a mi marsallbotunk. Szerencsére tisztán látszik, hogy sikertörténet. A világ rendje, egyensúlya kezd érvényesülni, és a dolgok elrendeződnek. Ugyan a borvilág jelenlegi szereplői ellenérdekeltek a változásban, és az ország sem érvényesíti megfelelően érdekeit, de ha másképp nem, akkor így, önzetlen, alulról jövő kezdeményezéssel, összefogással működik a dolog. A Nagy Furmint Kóstolón rengeteg magyar fiatal, és számos - a világ minden tájáról érkezett - szakíró kóstolt feszült figyelemmel.
Demeter Endre