A stroke-ot gyakran "csendes stroke" előzi meg

Vágólapra másolva!
A maradandó tünetekkel járó stroke-ot múló, néhány perces beszédelakadás, féloldali gyengeség vagy féloldali látótérkiesés előzheti meg. Bár pár perc alatt elmúlik a rosszullét, nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Vágólapra másolva!

A középkorú, látszólag egészséges felnőttek egy részénél biztosan kimutatható lenne "csendes stroke"-ból, azaz átmeneti agyi keringési zavarból eredő agyi károsodás, amelyről az illető többnyire nem is tud. A becslések szerint az USA-ban a középkorú lakosság 11 százalékánál lehet ilyen károsodás.

"A végleges maradványtünetekkel járó stroke-ot sokszor megelőzik átmeneti, néhány percig, néhány óráig tartó tünetek. Mivel ezek a tünetek hamar elmúlnak, gyakran az érintettek nem tulajdonítanak neki jelentőséget, pedig fontos lenne orvoshoz fordulniuk" - mondta az [origo]-nak dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának vezetője.

A jelenséget a köznyelv gyakran nevezi "mini stroke"-nak vagy "csendes stroke"-nak a tünetek azonossága miatt, ám míg a stroke végleges maradványtünetekkel jár, ilyenkor a tünetek néhány percen belül megszűnnek. A szakemberek által átmeneti agyi keringési zavarnak nevezett kórkép leggyakoribb tünetei a beszéd elakadása, az egyik testfél átmeneti zsibbadása, gyengesége, érzéketlensége, a száj félrecsúszása, illetve a féloldali látótérkiesés.

Átmenetileg elzáródik egy ér

"Csakúgy mint stroke esetén, ilyenkor is az történik, hogy egy ér elzáródik, ami miatt adott agyterület nem kap elegendő vért, és lezajlik ugyanaz, mint szívinfarktuskor a szívben: elpusztul egy adott terület. Az idegrendszer nagyon érzékeny a vérellátási zavarra, már néhány perc érelzáródás a szövet pusztulásához vezethet. Attól függően, hogy melyik agyterület pusztult el, más-más tünetek jelentkeznek a betegnél, hiszen egy-egy agyterület meghatározott funkciókért felelős" - mondja Bereczki.

A tünetek azonban gyakran csak átmenetiek, mivel egyrészt a szervezet által termelt anyagok feloldhatják a vérrögöt, másrészt elképzelhető, hogy a vérrög ott marad, azaz az ér elzárt marad, de más erek átveszik az adott agyterület vérellátását.

Bár a nem tartós agyi vérellátási probléma nem okoz maradandó funkcióvesztést, mégis nagyon fontos vele orvoshoz fordulni, mert minden agyi keringészavar növeli a jövőbeni szélütés veszélyét. "Ezek az átmeneti tünetek előrejelezhetik a későbbi, már maradandó tünetek jelentkezését" - mondja a Neurológiai Klinika vezetője. Ráadásul az eseményhez közeli időszakban a legnagyobb a valószínűsége az ismétlődő stroke bekövetkeztének.

Azért is érdemes átmeneti beszédzavar vagy féloldali látótér-kiesés esetén orvoshoz fordulni, mert olyan komoly kórképeket is előrejelezhet, mint a pitvarfibrilláció vagy az érszűkület, amelyek később szintén végleges tünetekkel járó állapotokhoz vezethetnek. A magas vérnyomás vagy a szívtágulásos kórképek szintén növelik az ismétlődő stroke bekövetkeztének valószínűségét. "Ezért ha valaki csak néhány percig is észleli magán a tüneteket, azonnal forduljon neurológushoz, ideggyógyászhoz" - mondja a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről