Harminc idegen vese cserélt gazdát

Vágólapra másolva!
A világ leghosszabb szervadományozási láncolata az USA-ban harminc élő donorból és harminc vesére váró betegből jött létre.
Vágólapra másolva!

A lánc olyan embereket köt össze, akik családtagjuknak vagy közeli ismerősüknek kívánták felajánlani egyik veséjüket, ám a beteg és a donor nem voltak kompatibilisek, így a szervet végül idegennek ültették be, és ugyancsak idegentől kapott új vesét az is, akinek eredetileg adományozni szerették volna a szervet.

A mostani rekordhosszúságú adományozási láncolatba 11 amerikai állam 17 kórháza vett részt, és a veseátültetések 2011 augusztusa és decembere között zajlottak - számolt be róla a BBC.

A lánc első szeme egy 44 éves kaliforniai műszerész volt, aki úgy döntött, hogy egyik veséjét egy rászorulónak adományozza. A vesét New Jersey-ben kapta meg egy férfi, akinek családtagjai nem tudtak megfelelő szervet adományozni. Az egyik családtag által felajánlott vesét azonban beültették egy idegennek.

És a lánc egészen egy 46 éves, Illinois állambeli, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiig folytatódott, akinél nagyon nagy volt a veseelégtelenség kockázata. A donorok és recipiensek sorában ő volt a hatvanadik. A lánc itt megszakadt, mert a férfi egyetlen testvére meghalt, idős szülei pedig egészségügyi okok miatt nem lehettek donorok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről