Lehallgatták, mit énekel az agy

műtéti altatás, mi történik az aggyal műtét közben
Vágólapra másolva!
Kínai kutatók nyugalmi állapotban lévő emberek agyhullámait vizsgáltak. A kétféle eszközzel rögzített agyhullámokat aztán remixelték, és zenévé alakították. Hallgassa meg!
Vágólapra másolva!

A kínai Elektrotechnikai Egyetem (University of Electronic Science and Technology) kutatócsoportja az egyedülálló kísérletről a PLoS ONE amerikai tudományos lapban számoltak be.

A kutatók a nyugalmi állapotban lévő alanyok agyi aktivitását egyrészt elektroenkefalográffal (EEG), másrészt funkcionális MRI-segítségével rögzítették. Az EEG-vel rögzített hullámok alapján határozták meg egy-egy hang magasságát és hosszát. Az fMRI segítségével viszont a hangok intenzitását állították be.

Voltak már korábbi próbálkozások is az agyhullámok zenévé alakítására, egy Brain Music (Agyi zene) elnevezésű kísérletben például a résztvevőket saját agyhullámuk hallgatásával próbálták dühös idegállapotból a nyugalmi állapot felé terelni.

A mostani kísérlet különlegessége, hogy a szimultán EEG és fMRI felvétlek segítségével az agy aktivitását összetettebben lehet megmutatni.

Az alábbi linkek (1., 2., 3.)alatt három, nyugalmi állapotban lévő ember merőben különböző agyi zenéjét hallgathatja meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről