Mit jelez az első menstruáció időpontja?

Vágólapra másolva!
Az első menstruációs ciklus fontos mozzanat a nők életében: az érzelmi jelentőségén túl egy kutatás azt is bebizonyította, hogy a testtömeg-index (BMI), a derékbőség és az általános elhízás tekintetében is fontos előrejelzést adhat.
Vágólapra másolva!

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szaklapban megjelent tanulmány kiemeli: a szív-és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálozási okok között szerepelnek, éppen ezért igen fontosak a különféle előrejelzési módszerek, amelyek segítségével magasabb kockázat esetén nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a megelőzésre. A hagyományos előrejelzési módszerek nők esetében sajnos nem eléggé megbízhatóak, ezért a kutatók új megközelítést alkalmaztak: az egész életutat vizsgálták, és elemezték a fontosabb események és a későbbi egészségügyi következmények összefüggéseit annak érdekében, hogy már a klinikai fázis előtt prognosztizálni lehessen a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

A tanulmány a női nemiséggel és szaporodással kapcsolatos rizikófaktorok, (pl. első menstruáció időpontja, szülések száma, menopauza bekövetkezése, stb.) valamint a testzsír-indexek összefüggéseire koncentrált. A vizsgálatba 1638 nőt vontak be, akik 2002 és 2005 között egy általános, hosszú távú kardiológiai kutatásban vettek részt, 40 évesek vagy annál idősebbek voltak, testtömegük nem haladta meg a 160 kilogrammot és nem voltak terhesek. A kutatás során fizikai és laboratóriumi vizsgálatokkal mérték a nők hastájéki, valamint bőr alatti zsírmennyiségét, és keresték az összefüggést a fent felsorolt tényezők és a zsírlerakódások között. Az eredményeket korrigálták a résztvevők életkorával, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaival, fizikai aktivitásával, menopauza státuszával és egy esetleges hormonterápia hatásaival.

Korábbi menstruáció, több zsír

A szülések száma és a menopauza jellemzői nem mutattak korrelációt a testzsír mennyiségével, de az első menstruáció időpontja esetében szignifikáns összefüggést találtak. Minél korábban jelentkezett a nőknél az első havi vérzés, annál nagyobb eséllyel mutatták az elhízás jeleit. A zsírlerakódások helyére nem volt hatással az első menzesz időpontja: mind a hasi, mind a bőr alatti zsírszövet nagyobb mennyiségben volt jelen.

A következő lépés az eredmények gyakorlatba történő átültetése lesz, hiszen amennyiben az első menstruáció időpontja valóban ennyire jó előrejelző, nők millióinál lehetne célzott beavatkozásokkal, például egyszerű életmódváltással megelőzni az elhízást és a nyomában járó szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását - áll a tanulmányban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről