Újabb bizonyíték test és lélek kapcsolatára

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a szorongás és a depresszió kialakulásában szerepet játszhatnak a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok is.
Vágólapra másolva!

A depresszió és a szorongások hátterében nemcsak lelki, hanem testi okok is állhatnak - erősítették meg dán kutatók. Vizsgálatukból kiderült, hogy jóval gyakrabban fordul elő szorongás vagy depresszió azoknál, akiknek szervezetében gyulladások mutathatók ki.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy minél magasabb a páciens vérében a gyulladások jelenlétére utaló C-reaktív protein (CRP) szintje, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az illetőt depresszióval kezelik, vagy nyugtatót szed. A több mint 73 ezer, 20 és 100 év közötti dán felnőtt bevonásával végzett kutatás vezetője azonban kiemelte, hogy eredményeik mindössze az összefüggés meglétét támasztják alá, az ok-okozati viszonyt nem.

Nem az első bizonyíték

Mindazonáltal a mostani kutatás egybevág a gyulladás és a depresszió összefüggéseit firtató korábbi vizsgálatok eredményeivel. A Michigani Állami Egyetem szakemberei például nemrég megállapították, hogy az öngyilkosság gondolatával vagy depresszióval küzdőknél magasabb az agyban lévő, gyulladások jelenlétét jelző kinolinsav szintje. A Scientific American szakfolyóirat pedig már két évvel ezelőtt közzétette azokat az eredményeket, amelyek feltárták a gyulladások és a pszichés betegségek közötti összefüggéseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről