A University of St Andrews és a John Innes Centre kutatói felfedezték, hogy a sokféle fertőzést (az egyszerű torokgyulladástól az életveszélyes „húsevő betegségig”) okozó Streptococcus pyogenes baktérium vegyi horgonyokat használ ahhoz, hogy rögzítse magát a testben.
Az is fontos felismerés volt, hogy ezt a taktikát sok más, emberi fertőzést okozó baktérium is alkalmazza, így például a felnőttekben tüdőgyulladást okozó Streptococcus pneumoniae és a súlyos bélfertőzésekért felelős Clostridium difficile.
„A baktériumok fegyvertárában olyan fehérjemolekulák is találhatók, amelyeknek szőrszerű képletek lógnak a felszínén”
– mondta dr. Uli Schwarz-Linek, a kutatások vezetője.
„Ezek fontos célt szolgálnak, mert lehetővé teszik a baktériumok számára, hogy hozzákapcsolódjanak a gazdaszervezet szöveteihez, például a tüdő vagy a bél belsejét bélelő sejtrétegekhez. Felfedeztük, hogy miként használják a baktériumok ezeket a felszíni fehérjéket, hogy megvalósítsák a fertőzési folyamat e lényeges lépését.”
„Úgy vélem, hogy ezek az eredmények jelentősen megváltoztathatják a képünket arról, hogyan szállják meg a baktériumok a gazdáikat.
Felfedezésünk utat nyit olyan molekulák kifejlesztése előtt, amelyek képesek inaktiválni ezeket a kémiai szigonyokat, és ily módon megakadályozni a baktériumokat abban, hogy „megvessék a lábukat” a testben.
Ez nagy tudományos érdeklődésre tarthat számot, hiszen a társadalmunk szempontjából kiemelkedő jelentőségű témát érint” – zárta eszmefuttatását Uli Schwarz-Linek.